Heb je pas gebouwd of gerenoveerd? Zo’n investering neemt natuurlijk een hap uit je budget. Hoe kan je je tuin dan nog mooi inrichten? Geen zorgen! In dit artikel geven we je vijf handige en budgetvriendelijke tips die je helpen bij het inrichten van je tuin, zonder hoog prijskaartje. Je tuin inrichten met een klein budget, dat doe je zo!

1. Tuin inrichten met een klein budget: ontwerp je tuin zelf

Om te beginnen kan je de tuin helemaal zelf ontwerpen. De hulp van een tuinarchitect mag dan erg handig zijn, maar het kost ook flink wat geld. Door je tuin zelf te ontwerpen, bespaar je meteen een heleboel geld. Zoek inspiratie op onze website of vraag handige tips aan mensen in je omgeving. Een simpele tuin is heus niet zo moeilijk om te bedenken en op papier te zitten.

2. Benut je omgeving

De lente komt eraan en dat inspireert veel mensen om de tuin eens flink onder handen te nemen. Onze tip is dan ook om daar je voordeel uit te halen. Kijk eens bij familie, vrienden of buren die volop in de tuin aan het werken zijn. De kans is groot dat zij uitgekeken zijn op bepaalde tuinaccessoires, planten of tuinmeubelen. Wie weet kan je elkaar helpen, ruilen of items overnemen. Je kunt ook aan familie, vrienden of buren vragen of ze je een handje willen helpen in de tuin. Daar kan je immers flink wat geld mee besparen. Vaak doen zij het graag voor een paar lekkere drankjes of een barbecue als vergoeding. Dat is ook nog eens gezellig én zo kan je meteen vieren dat je een nieuwe tuin hebt!

3. Zaaien in plaats van kopen

Vind jij de prijzen in tuincentra ook zo duur? Een volgroeide plant kost best wat geld. Zeker als je meerdere tuinplanten wilt, kan dit flink oplopen. Als je een klein budget hebt om je tuin in te richten, is het wellicht een goed idee om zelf te zaaien. Zaadjes zijn niet alleen goedkoper, het is ook leuker en leerzaam. Bovendien geeft het veel voldoening om met eigen ogen het groeiproces te zien. Het vraagt natuurlijk wat inzet en geduld, maar het levert wel een flinke besparing op. En eens je de kriebels te pakken hebt, vind je het misschien wel leuk om met een moestuin te beginnen.

Zaaien in plaats van kopen

4. Besparen op tuinmeubelen

Je kunt natuurlijk goedkope tuinmeubelen kopen, maar vaak zijn deze niet van goede kwaliteit. Als je lang van je tuinmeubelen wilt genieten, geef je er dus beter wat meer geld aan uit. Toch kan je ook besparen op tuinmeubelen. Hoe je dat doet? Koop tuinmeubelen in uitverkoop, bijvoorbeeld tijdens de sale, dan is er vaak korting op. Verder kan je ook een kijkje nemen in de kringloopwinkel of op tweedehandssites. Het is niet omdat mensen hun tuinmeubelen weg doen, dat ze niet meer in goede staat zijn. Soms zijn mensen gewoon uitgekeken op hun huidige meubelen en willen ze iets nieuws. Dat komt jou alleen maar goed uit, toch?

5. Gebruik oude spullen als decoratie

Je tuin inrichten met een klein budget? Het is heus niet nodig om veel geld uit te geven aan tuindecoratie. De meeste dingen kan je immers zelf maken. Ga maar eens naar de kringloopwinkel of kijk rond in huis of je nog oude spullen hebt staan.

Zo kan je die versleten bloempot opknappen met een likje verf. Ook oude kopjes en potjes komen van pas, daar kan je bloemen of planten in plaatsen en ze vervolgens een mooi plekje geven in je tuin. Zelfs lege glazen flessen kan je gebruiken als tuindecoratie. Stop er wat losse bloemen in of vul ze met zand en een kaars. En wat ook erg leuk is: laarzen vullen met bloemen of planten, net als op onderstaand voorbeeld. Door oude spullen een nieuw leven te geven, bespaar je niet alleen geld maar heb je ook unieke items in je tuin!

Besparen op tuinmeubelen

Over de auteur