Het is een gegeven dat het Nederlandse weer een beetje onvoorspelbaar kan zijn, maar dat mag ons er niet van weerhouden om te genieten van onze tuinen en buitenruimtes. Alhoewel onze zomers warmer worden, kennen we ook meer neerslag dan voorheen. En dus zul je, als je zoveel mogelijk van je tuin wil genieten, een afdak in de tuin nodig hebben. Gelukkig kan dit op verschillende manieren worden verwezenlijkt. Bijvoorbeeld door een grote parasol, de keuze uit verschillende tuinhuisjes of een andere oplossing. Welke dat kunnen zijn, lees je hieronder!

Hou het simpel

Een niet-permanente oplossing, zoals een parasol, kan vaak voldoende beschutting bieden en zorgen voor een flexibele ruimte waar ook bij regen van genoten kan worden. Om een buiten eetruimte de beste kans te geven om weerbestendig te zijn in alle, behalve de meest extreme regenbuien, kun je investeren in zo’n grote paraplu. Uiteraard moet deze wel tot voorbij de tafel reiken, zodat de rug van je gasten droog blijft.

Maak je barbecue regenbestendig

Ook kun je ervoor kiezen om een klein deel van de tuin te beschermen tegen regen. Dit is vooral handig als je een kleine tuin hebt. Denk hierbij aan een afdakje voor je bbq. Op die manier kun je nog steeds buiten koken voor je gasten als het regent… het eten wordt dan alsnog binnen gedaan. Je kunt dan altijd de openslaande deuren opengooien en binnen genieten van het gegrilde eten terwijl je droog zit en toch geniet van het uitzicht op de tuin.

Verbouw je garage

Een makkelijke manier om snel een overdekte buitenruimte te creëren is door de garage te verbouwen. Haal, indien mogelijk, bijvoorbeeld de muur die aan je tuin grenst weg en je hebt direct een overdekte plek. Uiteraard offer je hier wel een deel van de garage mee op, maar dit kun je weer opvangen door bijvoorbeeld een handig opbergsysteem te installeren zodat je toch al je spullen kwijt kunt.

Pas een pergola aan

Een pergola kan een aantrekkelijk element aan een tuin toevoegen, met zijn palen en balken die ondersteuning bieden voor klimplanten. Deze structuren kunnen echter voor een meer praktisch gebruik worden gebruikt. Koop er bijvoorbeeld een die helemaal die nieuw is en op maat gemaakt om te voldoen aan jouw behoeften op het gebied van onderdak in de tuin. Omdat het een eenvoudige, vaak vrijstaande structuur is, kan het een goede keuze zijn als je budget niet te groot is, maar je iets relatief permanent wilt.

Als je al een pergola hebt, overweeg dan om deze aan te passen. De toevoeging van een dak van golfplaten of polycarbonaat biedt bescherming tegen de regen en laat toch licht door, terwijl een ondoorzichtig materiaal er juist voor kan zorgen dat je ook schaduw hebt. Vraag een tuinontwerper of een andere professional om advies om ervoor te zorgen dat regenwater zich niet boven het hoofd kan ophopen; een lichte helling kan dit vaak gemakkelijk oplossen.

Zorg voor een tuinhuisje

Voor een echt weerbestendige ruimte die je het hele jaar kunt gebruiken, kun je op zoek naar een tuinhuisje. Met veel beglazing en royale deuren zal deze het interieur verder verbinden met de tuin. Zitbanken langs de randen van het interieur en een tafel in het midden zorgen voor een praktisch gebruik van de ruimte, waardoor er veel gasten kunnen komen genieten!

Over de auteur