De Nederlandse egel heeft het al jaren moeilijk. In elke grote plaats is wel een egelopvang waar gewonde of zieke beestjes worden gebracht. In het beste geval worden ze opgelapt, maar sommigen herstellen niet voldoende om terug in het wild te overleven. Veel mensen gunnen egels daarom een ‘pensioen’ in hun eigen tuin. Het is een kleine moeite en nog leuk ook. Waar moet je op letten?

Welzijn van de egel

In tegenstelling tot gedomesticeerde katten en honden kunnen egels niet beschikken over vanzelfsprekende zorg, laat staan dat iemand er zoiets als een dierenverzekering voor afsluit. Er zijn daarom veel vrijwilligers die zich inzetten om egels erbovenop te helpen. Vaak zoeken ze daarna een plek waar deze zoogdiertjes rustig kunnen wonen. Liefst niet met (grote) honden, katten vormen daarentegen geen gevaar. De egels zijn te zwak om weer in hun natuurlijke habitat uit te zetten, maar een rustige, afgesloten tuin vormt een prima woonplek voor ze. 

Is jouw tuin geschikt voor egels?

Vanzelfsprekend win je informatie in bij de egelopvang in jouw buurt. Zij komen op afspraak langs om te kijken of je tuin wel geschikt is. Je kunt de kritiekpunten voor zijn door de tuin min of meer hermetisch af te sluiten, zodat de egels niet kunnen ontsnappen. Een belangrijk weetje is dat ze zich erg klein kunnen maken en ook een beetje kunnen graven, dus check je omheining. Verder moeten er genoeg plekken zijn waar ze kunnen schuilen, zoals struiken en afdakjes, en is een veilige eet- en slaapplaats verplicht. Bouwinstructies voor een egelhok vind je op internet. 

Wat geef je egels te eten?

Twee egels verzorgen kost je ongeveer een euro per dag. Ze eten slakken, dus zijn nog nuttig ook, maar je vult hun natuurlijke maaltijden aan met zacht kattenvoer. Geef ze geen melk, maar kraanwater! Het eten serveer je op een plek waar andere dieren er niet bij kunnen. Egels knoeien trouwens nogal tijdens het eten, ze smeren het kattenvoer uit over hun gehele voederplek en je ziet of ruikt het vanzelf als er weer een schoonmaakbeurt nodig is. Dat is ongeveer een keer per week. 

Egel overdag wakker: geen goed teken

Zie je overdag een egel rondscharrelen – of deze nou in je tuin thuishoort of niet – waarschuw dan de egelopvang. Dit is geen goed teken, egels zijn nachtdieren. Vaak zien de vrijwilligers snel genoeg wat er loos is. Overigens krijg je, zodra je besluit om egels op te vangen, al deze instructies opnieuw te horen, maar nu weet je waar je op moet rekenen. Wie weet heb jij binnenkort deze stekelige maar vriendelijk beestjes in je tuin!

Over de auteur