S ’ochtends vroeg verse eieren en gezelschap in de tuin van je kippen klinkt super gezellig. Maar je hebt ook de juiste middelen nodig voor je kippen. Een onmisbaar onderdeel voor kippen zijn kippenhokken. Dit is voor kippen een plek waar zij slapen, eieren leggen, eten en leven. Er zijn vele verschillende mogelijkheden hier binnen. Voordat je kippen gaat kopen is het belangrijk om wat meer informatie te verzamelen over kippen en de benodigdheden hiervoor. Je wilt natuurlijk wel de juiste spullen voor je kippen zoals kippenhokken. We leggen je graag uit in deze blog aan welke eisen kippenhokken moeten voldoen, welke grootte en soorten kippenhokken er zijn en waar je kippenhokken moet plaatsen. 

Waar moet een kippenhok aan voldoen?

Om te kijken waar een kippenhok aan moet voldoen is het belangrijk om te bepalen wat belangrijk is voor je kippen. Een belangrijk onderdeel voor kippen is hun ruimte. Kippen houden ervan om de ruimte in hun kippenhok te hebben en zeker als je veel kippen hebt. Daarnaast houden kippen van veiligheid wanneer ze op hun zitstokken zitten. Deze twee behoeften zijn belangrijk om te onthouden bij het kopen van kippenhokken. 

Het is belangrijk wanneer je een kippenhok gaat aanschaffen om te kijken of het goed kan worden afgesloten. Hierdoor voelen je kippen zich overdag en in de nacht veilig. Dit kan door stevig gaas en goede sluitingen. Een andere eis waar je kippenhok aan moet voldoen is bescherming tegen wind, vocht en regen. Zo blijven de kippen warm en droog in hun kippenhok. 

Naast de veiligheid en warmte van kippen is het belangrijk dat de legnesten en zitstokken voor de kippen comfortabel zijn. Omdat de meeste kippen op een stok slapen is het fijn voor de kippen dat hun voldoende ruimte hebben. Hiervoor kan je uitgaan van 15 tot 20 centimeter per kip. Afhankelijk van het aantal kippen kan je berekenen hoeveel centimeter zitstokken je nodig hebt in je kippenhok. Je moet hier wel rekening mee houden zodra je een grotere kippenras hebt je een grotere ruimte per kip nodig hebt.

De legnesten is de plek waar de eieren worden gebroed. Je wilt natuurlijk voor je kippen dat hun op gemak de eieren kunnen broeden. Als het gaat om legnesten kan je uitgaan van ongeveer 3 kippen per legnest. Dat is ongeveer 30 cm bij 30 cm. Hierbij geldt ook zodra je een grotere kippenras hebt je uit moet gaan van een minder kippen per legnest. 

Om ruimte voor je kippen te creëren kan je een kippenren kopen bij je kippenhok. Dit zorgt ervoor dat je kippen naast een veilige plek in hun kippenhokken hebben ook de ruimte hebben om vrij los te lopen. Zo zitten je kippen niet krap op elkaar. Zodra je een afgesloten tuin beschikbaar hebt kan je je kippen ook los door de tuin laten lopen. De ruimte waar je in een kippenren vanuit kan gaan is ongeveer 1 vierkante meter per kip.

De grootte van kippenhokken

Wanneer je kippenhokken gaat kopen is het verstandig om te kijken naar de grootte van de kippenhokken. De grootte van een kippenhok is afhankelijk van het soort ras kippen je hebt. Je hebt kleine kippen, normale grootte kippen en grote kippen waar je uit kunt kiezen. 

Een voorbeeld van een kleine ras kippen zijn de Serama, Chabo, krielkip of Zijdehoen. Zodra je een kippenhok gaat kopen voor een kleine ras kippen kan je uitgaan van de volgende maat. Per kip ga je uit van ongeveer 0,75 vierkante meter. 

Bekende kippenrassen voor een normale grote zijn de bruine legkip, de witte legkip en de Leghoorn. Voor deze soort kippenrassen kan je uitgaan van ongeveer 1 vierkante meter pet kip. 

Naast de kleine en normale kippenrassen heb je ook grote kippenrassen. Voorbeelden hiervan zijn de Araucana, Marans en Brahma. Voor grote kippenrassen kan je uitgaan van ongeveer 1,5 meter per kip. Zo zie je dat hoe groter je kippen zijn hoe meer ruimte ze nodig hebben.

Soorten kippenhokken

Er is een groot assortiment in kippenhokken. Je kunt hierbij kiezen uit soorten groottes, materiaal en met of zonder ren. De grote van kippenhokken is afhankelijk van het aantal kippen en hoe groot je kippen zijn. Hoe groter je kippen zijn hoe meer ruimte ze nodig hebben per vierkante meter. Bij het kopen van kippenhokken is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Daarnaast moet je ook rekening houden met het aantal kippen je hebt. Je kunt hiervoor gemakkelijk berekenen hoeveel kippen je hebt en hoeveel vierkante meter je totaal nodig hebt. Zo weet je minimaal hoe groot je kippenhok moet zijn. 

Tegenwoordig heb je niet alleen houten kippenhokken maar zijn kunststoffen kippenhokken ook erg populair. Houten kippenhokken worden vaak gekocht als je houdt van traditioneel. Het voordeel hiervan is dat de luchtcirculatie erg goed is. Houten kippenhokken worden al jaren gebruikt voor kippen en nog steeds. Je moet wel letten op het soort hout dat je koopt. Je wilt natuurlijk niet dat je slecht hout hebt wat na een aantal jaren vergaat. 

Een ander materiaal waarvan kippenhokken gemaakt worden is kunststof. Deze soort kippenhokken zijn tegenwoordig erg modern en worden steeds meer gekocht. Het voordeel van kunststoffen kippenhokken is dat de kans op bloedluis en verrotting erg klein is. Naast deze opties heb je ook nog de keuze om kippenhokken met of zonder ren te kopen.

Waar je kippenhok plaatsen?

Wanneer je eindelijk je kippenhok gekocht hebt komt het plaatsen ervan in je tuin. Er spelen een paar punten mee waar je op moet letten bij het plaatsen van kippenhokken. Je wilt graag dat je kippen zon en schaduw hebben gedurende de dag. Daarnaast ook dat het kippenhok niet op een plek staat waar slechte waterafvoer is. Zo voorkom je dat de bodem nat of vochtig wordt. Een ander punt is dat je niet wilt dat je kippen in de toch staat. Dus zoek een plekje in de tuin waar geen wind of tocht staat.

Je ziet dat er een hoop dingen komen kijken bij een goed kippenhok. Je moet kijken waar je kippen van houden en de verschillende eisen en mogelijkheden die aan kippenhokken zitten. Nu kan jij het beste kippenhok uitzoeken speciaal voor jou kippen. Dan ben niet alleen jij tevreden maar ook je kippen!

Over de auteur