Zo vlak voor de zomer begint het te kriebelen: het buitenseizoen gaat weer van start. Het moment voor de vraag: voldoet mijn tuin nog aan mijn wensen? Wanneer dit niet het geval is, gaan deze 3 tips je helpen om straks je droomtuin te realiseren.

  1. Laat ieder gezinslid een wensenlijstje maken

Rust, privacy, zonaanbidder of zit je liever in de schaduw? Bedenk van te voren goed welke functies je tuin allemaal moet vervullen, zodat de tuin straks aan iedereen zijn wensen voldoet. Dit zijn vragen die jullie jezelf kunnen stellen:

  • Welke functies moet de tuin voor mij vervullen?
  • Welke materialen vind ik mooi voor de tuin?
  • Welke praktische zaken moeten een plek in de tuin?
  • Wat wil ik in of uit het zicht?
  • Hoeveel tijd wil ik maximaal aan het onderhouden van de tuin besteden?
  1. Kies een tuinstijl

Zoveel ideeën over waar de tuin aan moet voldoen, hoe breng je dit samen tot een geheel? Een tuinstijl kiezen biedt houvast. Zodra jij weet wat voor tuinstijl je mooi vindt, is het heel makkelijk om bijvoorbeeld te bepalen welke materialen hier in thuis horen. En passen alle materialen bij elkaar, dan is de kans groot dat je lang tevreden blijft met je tuin omdat het plaatje klopt.

Doe inspiratie op via Pinterest, inspiratie blogs, tuintijdschriften en gluur vooral bij buren de tuin in wanneer je een rondje door je buurt maakt. Maak een moodboard van al je ideeën, zodat je het als geheel ziet.

  1. Schakel een specialist in

Heb je moeite om alle ideeën samen te brengen? Laat dan een tuinontwerp maken door een tuinarchitect of hovenier. De kans is groot dat je hoofd overstroomt van de ideeën, zij helpen je jouw ideeën samen te smelten tot een perfect ontwerp op schaal. Plus dat zij door ervaring direct alle praktische aspecten, zoals dat je pad breed genoeg is om met de vuilnisbak over te rijden of dat water goed wegloopt, meenemen in het ontwerp. Een extra optie is om ze een kostenplaatje te laten maken voor het realiseren van het tuinontwerp, zo weet je direct waar je aan toe bent.

Gemiddeld betaal je voor het laten maken van een tuinontwerp € 250 – € 500 per stuk. Wil je exact weten wat de prijs is voor jouw tuin en de beste deal binnenhalen? Dan is het sterk aan te raden om tuinaanleg offertes aan te vragen. Dit geef je de gelegenheid om meerdere aanbieders te vergelijken op prijs zodat je niet te veel gaat betalen.

 

Over de auteur