We zijn weer op het punt beland waar de herfst langzaamaan plaats aan het maken is voor de winter. Dat betekent korte nachten en lage temperaturen. Voor veel mensen betekent dat het einde van het genieten van de tuin, maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt namelijk ook in de winter genieten van je tuin. Wij leggen je in deze blog uit hoe.

Het grootste probleem van in de winter genieten van je tuin is natuurlijk de lage temperatuur. Die hoeft echter geen roet in het eten te gooien. Ga op zoek naar de beste vuurkorf om je warm te houden. Je kunt daarbij kiezen voor een open vuurkorf, maar ook voor een vuurkorf die werkt op gas. Zorg er wel altijd voor dat je veilig omgaat met vuur. Plaats een emmer bij het open vuur met water en ga niet het vuur expres aanwakkeren met brandbare stoffen. 

Vogels spotten in je tuin

Heb je eenmaal gezorgd voor warmte, dan zijn er voldoende dingen die je ook in de winter in je tuin kan doen. Een leuke activiteit in de winter is bijvoorbeeld het voederen van de vogels. Je kunt zelf vetbollen maken of oude stukjes brood neerleggen voor de vogels op goed bereikbare plaatsen, maar er zijn natuurlijk ook allerlei producten te koop voor het voederen van vogels. Als extra bijkomstigheid zou je ook de vogels in je tuin kunnen tellen! Ieder jaar is er weer een vogelteldag, die jij misschien gerust naar de winter zou kunnen verplaatsen.

Ga op zoek naar leuke decoraties

Natuurlijk wil je in een gezellige omgeving zitten als je ‘s winters in je tuin bent. Je tuin kan er echter zonder groene bladeren en mooie bloeiende bloemen toch een beetje doods uitzien in de winter. Wat je in je tuin zou kunnen doen om het toch een beetje gezellig te maken is het aanbrengen van decoraties. Zo zou je in de herfst kunnen kiezen voor pompoenen, al dan niet met Halloween gezichtjes. Iets later in het najaar kun je al overschakelen op het ophangen van leuke kerstdecoraties zoals kransen, lampjes en natuurlijk fel verlichte rendieren in je tuin. Dit thema past natuurlijk perfect bij een tuin. Als Kerst eenmaal voorbij is, kun je ervoor kiezen om de typische kerstversiering weg te halen, maar bijvoorbeeld de lampjes te laten hangen.

Je grasmat heeft het vaak zwaar te verduren in de winter, wat geen prettig aanzicht kan opleveren… en dat wil je natuurlijk niet. Gras kan nat, afgekloven en zelfs hard worden door de vorst en het koude weer. Ook gebrek aan zon is vervelend voor het gras. Als je gras erg veel kale plekken vertoont in de winter, kan het zijn dat je hier simpelweg gewoon te veel op loopt. Het heeft niet veel zin om dat gedeelte dan meteen maar weer in te zaaien in de hoop dat het gras weer hard zal groeien. Je kunt er ook een tuinpad overheen aanleggen, met grind of vlonders bijvoorbeeld. 

Bomen snoeien is natuurlijk een typisch winters klusje en zorgt er ook voor dat je tuin er beter uitziet in de winter. Het is echter belangrijk dat je zorgvuldig snoeit. Planten kunnen niet zo snel doodgaan als je fout snoeit, dus wees ook niet te bang dat je alles verpest met het snoeien. Je moet altijd een paar centimeter van een knop of een blad snoeien. Als je overigens tevreden bent over de groei van je boom of plant, dan is snoeien niet nodig, want het is alleen bedoeld om de groei een beetje in toom te houden. 

Over de auteur