Door een veranda kun je het hele jaar door van je tuin genieten. Dus niet alleen meer bij mooi weer, maar ook als het weer slechter is. Sterker nog, het kan erg knus zijn om op dagen met minder weer lekker in de veranda beschut te zitten. Waar je vroeger eigenlijk altijd een expert moest inschakelen voor het plaatsen van zo’n veranda zijn er nu complete pakketten te koop, waarbij je zelf de veranda kunt plaatsen. Dit is een stuk goedkoper en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Als je maar weet waar je op moet letten, zoals het plaatsen van een funderingskoker.

Zorg altijd dat de rails waar de schuifpui in komt waterpas ligt

Erg belangrijk bij het plaatsen van een veranda met schuifpui is dat de rails waar de schuifpui in komt waterpas wordt gelegd. Dat doe je dus door middel van een funderingskoker. De fundering dient helemaal waterpas te liggen, want anders komen de ramen uit het lood te staan. Er is namelijk geen stelmogelijkheid in de wieltjes. 

Het plaatsen van de schuifpui zelf

Bij het plaatsen van schuifwanden aan de zijkant van een terrasoverkapping dient de uitsparing aan het uiteinde van de boven-rails tegen de lip van de goot gemonteerd te worden. Het op maat maken doe je vanaf de andere kant. Als je de glazen panelen gaat vervoeren, doe dat dan altijd op z’n zij, bij voorkeur met zuignappen. Wanneer glazen platen vlak opgepakt worden kunnen zij namelijk breken door de spanning die op het midden komt te staan. 

Check goed bij je gemeente of je een vergunning voor de veranda moet aanvragen

Gemeenten zijn vrij hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Dat houdt in dat gemeenten zelf kunnen bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping, of niet. Concreet betekent dit dat je moet controleren of je een vergunning nodig hebt of niet, vaak heb je slechts een meldingsplicht.

Als je een vergunning moet aanvragen, doe dat dan meteen goed en bespaar je ergernis

Als je wel een vergunning nodig hebt, dan moet je die zorgvuldig aanvragen. Dat houdt in de meeste gevallen in dat je specifieke informatie over je plannen moet verstrekken en daarnaast ook een tekening in moet dienen. Het aanvragen van een vergunning is over het algemeen niet gratis. Doe het daarom zorgvuldig. Zo voorkom je dat je geld verspilt en bespaar je jezelf een hoop ergernis. 

Over de auteur