Het is weer bijna zomer en de tijd van de tuin ligt weer voor de deur. Je haalt de grasmaaier uit de schuur en de snoeischaar uit het vet. Toch is er een reden om het dit jaar anders te doen. Je kunt met een aantal veranderingen in jouw tuin helpen om ons klimaat te redden!

Duurzaamheid is in ons tijdperk een van de belangrijkste begrippen dat ons dwingt om flinke veranderingen door te voeren in onze manier van leven. Sinds het begin van de industriële revolutie stoten we te veel CO2 uit in de lucht en verandert het klimaat langzaam op een ongezonde manier. Met een duurzame levensstijl kunnen wij ervoor zorgen dat we ons beetje toevoegen aan het terugdraaien van de schadelijke gevolgen van ons consumentengedrag. In dit artikel zullen we het specifiek hebben over jouw tuin en hoe je die tot de laatste duurzaamheidstrends ‘up’ kunt ‘graden’

Idee #1: Duurzaam gereedschap en verlichting

Een van de eerste dingen waar je mee kunt beginnen is om het gereedschap in jouw schuur te elektrificeren. Je kunt een oude benzine grasmaaier wegdoen en een elektrische grasmaaier aanschaffen: zo zul je in je tuin niet onnodig meer CO2 uit hoeven te stoten. Ook andere dingen kunnen op stroom in plaats van benzine. Voor de lampen en verlichting in de tuin kun je kiezen om een zonnepaneel op jouw dak te leggen: op die manier zorg je ervoor dat jouw energieverbruik helemaal klimaatneutraal is.

Idee #2: Duurzame meubelen in je tuin

Voorheen waren meubelen vrijwel altijd gemaakt van plastic. Het gebruik van fossiele grondstoffen is echter enorm vervuilend voor de planeet en het is beter om gebruik te maken van bijvoorbeeld hout of gerecycled plastic. Met zulke tuinmeubelen weet je zeker dat je duurzaam bezig bent. Immers, een tuinmeubel gaat lang mee en het productieproces is niet bijzonder vervuilend.

Trend #3: ‘Go green’

Natuurlijk zijn de meeste tuinen groen, maar dat betekent nog niet altijd ook gezond. Je kunt ervoor kiezen om veel groen te plaatsen in jouw tuin. Bomen, planten en gras hebben allemaal een ding gemeen: ze zetten CO2 om in zuurstof. In andere woorden: hoe groener jouw tuin, hoe duurzamer. Je kunt goede planten bestellen die lang meegaan: hoe minder nieuwe planten je aanschaft, hoe minder tuincentra nieuwe planten moeten kweken.

Trend #4: Goede grond

Naast een groene tuin, kun je ook zorgen voor een goede grond. Je kunt ervoor kiezen om dat huisvuil op de compost te leggen, een heel duurzame variant. Ook is het een goede keuze om een goede tuinaarde aanbieding te vinden om de grond in jouw tuin gezond en duurzaam te houden. Waar kun je goede grond aan herkennen? Inderdaad! Veel wormen.

Conclusie

Het duurzaam maken van jouw tuin klinkt misschien als een druppel op de gloeiende plaat. Toch is het belangrijk om ergens te beginnen. Wellicht kan jij jouw familieleden, vrienden en kennissen motiveren om ook een duurzamere levensstijl aan te nemen. Als zij jouw ‘groene’ tuin zien, zullen ze meteen enthousiast zijn. 

Over de auteur