Wanneer je een laadpaal wilt aanschaffen voor je elektrische auto komen er heel wat vragen op je af. Vragen waarop je een antwoord kunt vinden op Laadkompas. Hier zijn ze namelijk gespecialiseerd op het gebied van laadpalen. Ze kunnen je persoonlijk adviseren in de overstap naar elektrisch rijden, over de mogelijkheid van subsidies en welke laadpaal het beste past bij jouw situatie en je elektrische auto. Je kunt bij Laadkompas ook een laadpaal kopen en deze door experts laten plaatsen. Dit geldt voor zowel particulieren als voor bedrijven.

Een laadpaal in de tuin, in de garage of op de oprit?

Als je een elektrische auto aanschaft dan kun je deze bij een openbare laadpaal opladen, maar het is goedkoper om dit te doen bij jezelf thuis. Daarvoor kun je een laadpaal laten plaatsen in de tuin, de garage of op de oprit. In een garage of tegen de buitengevel kan een laadstation worden geplaatst. Heb je hier niet de ruimte voor dan kun je in de tuin een laadpaal laten plaatsen. Is er geen oprit en moet de laadkabel worden uitgelegd over de openbare stoep dan moet er ter bescherming een rubberen mat over de laadkabel worden gelegd. Vraag vooraf dan wel even na of de gemeente dit toestaat! De kosten van een laadpaal aan huis varieren tussen de € 500,- en € 1.500,- afhankelijk van de functies, het merk en design.

Wat is load balancing?

Als je een laadstation of laadpaal laat installeren dan is het van belang om te weten of de meterkast hiervoor geschikt is. Heb je een elektrische auto met een accu met 3 fases dan is er eigenlijk ook een 3 fase meterkast nodig. Het installeren van een 3 fase meterkast kost gemiddeld € 1.000,-. In plaats van een 3 fase meterkast te plaatsen kun je ook kiezen voor een laadpaal met load balancing. Load balancing houdt in dat er een balans wordt gezocht tussen de laadsnelheid van de auto en het verbruik van je elektriciteit. Is er stroom beschikbaar dan gaat de laadsnelheid omhoog. Is er minder stroom beschikbaar dan gaat de laadsnelheid omlaag. Heeft je auto een hoog vermogen voor het laden bijvoorbeeld een accu met 3 fases dan wordt de laadsnelheid door de laadpaal aangepast. Gebruik je op een bepaald moment veel stroom dan wordt de laadsnelheid ook aangepast. Bij load balancing is het (vaak) een vereiste dat je beschikt over een slimme laadpaal en een slimme meter.

Over de auteur