Goede werkschoenen in de bouw zijn net zo belangrijk als het kiezen van de juiste voetbalschoenen op een voetbalveld. Die schoenen moeten zorgen dat je voeten zonder pijn en met een goede doorbloeding het einde van je werkdag kan halen. Goede werkschoenen bestaan uit een een dikke zool, dikke schacht, sterke neus en moet slipvastheid hebben. Hier worden een aantal tips genoemd die helpen met het kiezen van de juiste werkschoenen.

Tip 1: Welke normering moeten mijn veiligheidsschoenen hebben?

Werkschoenen zijn er in allerlei soorten. Deze worden ingedeeld in zogenaamde normeringscategorieën. Bepaal uit welke categorie jij je werkschoenen moet halen. Werk je in winterse omstandigheden of werk jij juist op een slechte ondergrond? Voor deze voorbeelden heb je minimaal de S2-normering nodig.

Tip 2: Welke maat moet jij hebben?

Dit is nog niet altijd makkelijk. Het is handig om altijd dezelfde soort goede sokken te dragen zodat je schoenen goed blijven zitten. Bedenk je welke schoenmaat je normaal hebt of meet het nog eens op. De Engelbert-Strauss veiligheidsschoenen geven zelfs een indicatie of de schoenen passend zijn of groter of kleiner uitvallen. Dit kun je meenemen in het bepalen van jouw schoenmaat. Als je nog steeds twijfelt over de juiste schoenmaat kun je altijd nog direct naar de winkel zoals de Boerenbond. Het is uiteraard bij online shoppen natuurlijk nog mogelijk de schoenen te retourneren mocht je niet de juiste maat gekozen hebben.

werkschoenen

Bron:www.engelbert-strauss.nl

Tip 3: Houd de Arbo-normering in de gaten

Wanneer je op de bouw werkzaam bent is het normaal gesproken verplicht om veiligheidsschoenen te dragen in de S3-categorie of anders laarzen uit de S5-categorie. Bekijk dus goed de arbo-normering van jouw bedrijf. Dit is namelijk overal anders. Bij de meeste bouwbedrijven is het echter niet toegestaan om veiligheidsschoenen van een lagere normeringsklasse dan S3 te dragen.

Ga je aan het werk in de bouw, dan zul je tijdens je bouwopleiding meestal al leren welke werkkleding en werkschoenen je nodig hebt voor welke klussen. Later, tijdens je werk bij een bedrijf, zul je deze kleding vaak via dit bedrijf kunnen krijgen.  

Over de auteur