Hoe kweek je pompoenen in je eigen moestuin?

Pompoenen kweken in je eigen moestuin is makkelijker dan je denkt; wanneer je aan de slag gaat met de volgende tips voor het kweken van pompoenen dan kan er weinig fout gaan:

– Begin met een zaadje. Pompoenzaden kun je natuurlijk kopen maar je kunt ook zaden gebruiken die je het jaar ervoor zelf gedroogd hebt.

– Zaai je pompoenen vanaf eind april, start eerst binnen in een potje. Je kunt de pompoenen ook meteen buiten in je moestuin zaaien, maar moet dat wel wachten tot eind mei vanwege kans op nachtvorst.

– Pak een potje met een diameter van 10 tot 12 centimeter en vul dat met schone, rulle en vochtige potgrond. Stop het zaadje ongeveer drie centimeter onder de grond. Sluit het af met wat plastic folie en zet het in de zon, de warmte zorgt ervoor dat het plantje groeit. Wanneer je groene puntjes ziet, kun je het folie eraf halen.

– Zorg dat de ruimte waarin je de potjes laat staan, een temperatuur van 20 graden Celsius heeft. Na een maand zet je de zaailingen over in de volle grond.

– Wanneer je het plantje verplaatst naar de tuin is het een paar centimeter hoog en heeft het een stuk of vijf blaadjes.

– Plant de pompoenen in vruchtbare grond op een zonnige plek. De planten houden erg veel van compost, idealiter plant je ze zelfs op een composthoop. Plaats de planten minstens een meter uit elkaar, ze nemen veel ruimte in als ze straks flink gaan groeien.

– Geef de planten regelmatig water, ze zullen dan ongelofelijk snel groeien. Je weet gewoon niet wat je ziet. Wil je nou niet dat de pompoenen je hele tuin overnemen, breng de lange takken van de plant dan een beetje in vorm met wat ijzerdraad.

– Top de pompoenen zodat de plant niet teveel zijscheuten krijgt. Doe dit wanneer de plant zo’n 45 centimeter groot is. Hou per plant drie of vier goede zijscheuten over.

– Rond september kun je je pompoenen oogsten. Soms kun je de pompoenen bijna niet vinden omdat ze verstopt liggen onder de bladeren. Kijk regelmatig even onder het bladerdak want zolang de plant bloeit, kunnen er pompoenen aan blijven groeien. Elke pompoenplant zal zo’n drie tot acht pompoenen opleveren. Oogst ze in een vroeg stadium want als de pompoenen te groot worden dan gaat de smaak achteruit.

– Je kunt pompoenen een aantal maanden bewaren; hou ze hiervoor op een donkere plek waar het zo’n 12 graden Celsius is. Misschien heb je een kelder of een schuur waar je ze in kunt bewaren?

– Heb je zoveel pompoenen gekweekt in je eigen moestuin dat je ze zelf niet op kunt en al je vrienden ook al hebt voorzien? Zet dan een krat voor de deur met een potje ernaast en verkoop je pompoenen aan voorbijgangers.

tips voor het kweken van pompoenen

Ga lekker aan de slag met deze pompoenen kweken tips en deze Halloween versier jij je zelf geteelde pompoenen. Ook de pompoensoep zal een stuk lekkerder smaken met de pompoenen uit eigen moestuin.

Over de auteur