De laatste jaren hoor je veel mensen spreken over klimaatverandering, waterafvoer en duurzaamheid. Je bent je ervan bewust dat je een prettig leven hebt en dat je nu best een grote tuin hebt bij het nieuwe huis waar je net bent gaan wonen. Je wilt het een en ander veranderen (kijk eens naar onze tuintrends), maar je weet ook dat hier behoorlijk wat kosten aan verbonden zijn. De vraag is dus: hoe kun je deze metamorfose financieren?

Van grijs naar groen
Je vindt dat er een beetje te veel tegels zijn gebruikt door de vorige eigenaar. Het zou fijn zijn als er wat meer ‘echte’ tuin zou zijn. Meer planten, struiken en bomen en misschien een grasveldje in plaats van al dat steen. Dan loopt het regenwater ook wat sneller de grond in en zou er iets minder wateroverlast in de straat zijn. Je wilt dus gaan voor meer groen en die grijze, steenvolle tuin omtoveren tot een heerlijk groene plek. Helemaal fijn als je zo’n groene tuin hebt in de grote stad, waarin al weinig natuur te vinden is. Maar dat groen komt er niet voor niets.

Oerwoud gaat strak en modern
Groen? Jij houdt juist van hypermodern. Je hebt je huis al helemaal lekker strak ingericht. Nu de tuin nog: de vorige bewoners hebben er in jouw ogen een beetje een oerwoud van gemaakt. Overal struiken, planten, heggen en veel aarde. Heel erg onoverzichtelijk en een crime om te onderhouden. Je wilt een tuin waar je makkelijk je grote ligstoelen en je zweefparasol kunt neerzetten. Een tuin met niet zo veel planten erin, met ruimte waardoor de ruimte ook wat groter lijkt. Misschien een houten terras bij de schuifpui en mooie grote tegels wat meer naar achteren. Een hardhouten tuinafscheiding en alleen links in de hoek twee cipressen. Je denkt er aan een tuinarchitect in te schakelen maar je weet wel dat hieraan hoge kosten verbonden zijn. 

De financiering
Bovenstaand zie je twee voorbeelden van een tuinmetamorfose. Beide gevallen kosten je waarschijnlijk best wat. Wel zijn er opties. Je kunt sparen, als je al een tijd weet dat je de tuin wilt opknappen, een hogere hypotheek nemen, geld lenen en misschien zelfs wel subsidie krijgen. Denk ook eens aan tweedehands stenen of het planten van kleinere bomen. Klein kosten deze een stuk minder en het is leuk om ze te zien groeien. De nieuwe tuin verhoogt de waarde van de woning en in bepaalde gevallen kan de rente van de geldlening worden afgetrokken. Persoonlijke lening, doorlopend krediet of een verhoogde hypotheek, het zijn allemaal mogelijkheden tot geld lenen. Het is een goede investering; je krijgt het bedrag bij verkoop van je woning weer terug als de woningwaarde stijgt door de verbouwing. Deze stijging van de woningwaarde is natuurlijk geen zekerheid.

Optimaal genieten
Je wilt het allemaal zo veranderen dat je echt optimaal kunt genieten van je nieuwe tuin. Straks is het elke dag een feestje en kun je met een gerust hart al je vrienden en kennissen uitnodigen. En genieten van de rust die jouw tuin je biedt. In het tuinplan lijkt het wel of je woning zo in de tuin doorloopt met die mooie terrasoverkapping en die prachtige verlichting. Dat kan ook nog eens duurzaam en energiebesparend, zodat je inspeelt op de duurzame trends en wat energie bespaart (en dus ook kosten). Alles bij elkaar is het toch wel een hele uitgave. Je hebt het bedrag niet zomaar op de bank staan en geld lenen is niet altijd de beste optie. Denk dus goed na over hoe je de verbouwing wilt en kunt financieren en of dit op dit moment moet gebeuren. Je kunt namelijk ook sparen en de tuin volgend jaar opknappen, als je dat nog even uithoudt.

Over de auteur