Warm en gastvrij, het juiste vuurplaats ontwerp zal een onschatbare toevoeging aan de achtertuin blijken te zijn. Een vuurplaats moedigt je aan om weer naar buiten te gaan nadat de zon is ondergegaan, en verlengt het gebruik van je tuin tot diep in de nacht.

Van het kiezen van jouw favoriete ideeën voor een vuurplaats in de achtertuin tot het toevoegen van ventilatie en afvoer, het is belangrijk dat je alle praktische zaken in overweging neemt om succes te garanderen. Als je ‘open haard’ eenmaal op zijn plaats staat, combineer hem dan met comfortabele stoelen, buitenverlichting en een mand met dekens om er optimaal van te kunnen genieten.

De dingen die je moet weten over het ontwerp van een vuurplaats

Meer dan alleen een praktische manier om buiten warm te blijven, brengt een vuurplaats een sociaal en intiem element met zich mee dat essentieel is bij het ontwerpen van een fijne tuin. Bovendien zul je blij zijn te ontdekken dat een inbouwhaard ook een vrij eenvoudige toevoeging is om in de tuin te plaatsen. Zorg ervoor dat je de basisprincipes van een veilig ontwerp kent voordat je begint.

Een verzonken of verhoogde vuurplaats – wat past het beste bij jou?

De belangrijkste optie als het gaat om het ontwerp van een vuurplaats, is beslissen of je een verhoogde put maakt, waarin stenen een muur rond de vlammen vormen (ook perfect als buiten grill station) of een verzonken variant, waar de vuurplaats eronder wordt gebouwd in een speciaal gebouwd gat.

Een verhoogde vuurplaats vormt een dramatisch middelpunt in elke buitenruimte, vooral in kleine achtertuinen. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en te onderhouden en bieden een geweldige plek om voedsel te grillen of te braden. Ze zijn ook geweldig om je gasten warm te houden tijdens de koudere maanden. Als jouw grond echter te nat of rotsachtig is, is een ontwerp met een verhoogde vuurplaats misschien niet de beste optie. In deze gevallen is een ontwerp met een verzonken vuurplaats wellicht beter geschikt.

een veilige en stijlvolle blikvanger in de tuin

Een verzonken vuurplaats zorgt voor meer warmte op je benen… terwijl je benen juist beschermd zijn tegen de hitte met een verhoogde pit. Dat gezegd hebbende, verhoogde kuilen zijn vaak beter voor gezinnen met kleine kinderen. Je kunt ook kiezen voor de vuurplaats bonus: een ontwerp van een verhoogde vuurplaats met een afneembaar tafelblad, zodat het kan worden gebruikt als tafel wanneer het niet als vuurplaats wordt gebruikt.

Vuurplaats of open haard?

Het verschil tussen een vuurplaats en een buitenhaard is de sfeer die je wilt creëren. Een vuurplaats heeft direct een gezellige, ontspannen sfeer die oproept tot gesprekken bij het haardvuur en familiebijeenkomsten. Een open haard heeft een meer formele, esthetische uitstraling, meestal ingebouwd in een nepmuur die een buitenwoonkamer afbakent met banken of speciale stoelen. Beide opties bieden welkome warmte en sfeerverlichting, waardoor je wordt aangemoedigd om tijd buiten door te brengen als de zon eenmaal onder is.

Positie is cruciaal voor veiligheid en gebruiksgemak

Veiligheid is de eerste overweging voor de juiste locatie. Het moet ver genoeg verwijderd zijn van het pand en aangrenzende panden. Het is ook belangrijk om de vuurplaats op veilige afstand te houden van brandbare materialen zoals gebouwen of bomen. Een afstand van minimaal 3 meter wordt aanbevolen.

Je moet echter ook rekening houden met het gebruik. Er is een sterke verleiding om de vuurplaats ver weg aan te leggen, maar een meer centraal gelegen vuurplaats zal het meeste gebruikt worden en plezier zal opleveren. Zorg er wel voor dat je rekening houdt met de omgeving om te voorkomen dat de vuurplaats te dicht bij gebouwen of overhangende vegetatie wordt geplaatst.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de windrichting en de vuurplaats dienovereenkomstig te positioneren om te voorkomen dat er rook in de zithoek waait. Als het mogelijk is, kun je de vuurplaats het beste op een plek plaatsen die beschermd is tegen de wind, bijvoorbeeld of in de buurt van een muur!

een stijlvolle blikvanger in de tuin

Lees ook: Fikkie stoken in de tuin? Leuk, maar niet zonder risico’s

Over de auteur