Stoken met een vuurkorf is leuk en relaxed

’s Zomers lekker in de tuin zitten en vuurtje stoken in een vuurkorf, is iets wat met name mannen een leuke bezigheid vinden. Kijken naar de spelende vlammen en het knetterende vuur kom je helemaal tot jezelf. En kun je met je partner even lekker wegdromen op een zwoele zomeravond, terwijl je lekker onderuitgezakt op een tuinbank of jouw loungeset zit. Maar achter het huis fikkie stoken, zo blijkt wanneer je een fijnstof meting doet, is niet geheel onschuldig. De hoeveelheid CO2 in de lucht rond het huis – en ook in huis zelf – neemt aanzienlijk toe als er in de tuin gestookt wordt met een terrashaard of in een vuurkorf. Wat kun je zoal doen om de CO 2-uitstoot in en rond jouw huis te beperken?

Let op welk type haard & brandstof je gebruikt

Uit onderzoek blijkt dat fijnstof, stikstofdioxide en ozon de deeltjes zijn die de meeste directe schade toebrengen aan de gezondheid. Klachten als astma en bronchities verergeren er door, mensen krijgen meer last van allergieën en op langere trmijn zijn hart- en vaatziekten het gevolg van een te hoge concentratie fijne deeltjes in de atmosfeer in en rond huis. Een fijnstof meting wijst uit dat er met name veel schadelijke stoffen vrijkomen wanneer er in de tuin met hout – zeker als er verf, lak of lijm op zit! – gebrand wordt. Laat daarom vuurhaarden en vuurkorven zoveel mogelijk uit. Een goed alternatief is om een elektrische terrasheater aan te schaffen, die wel energie kost maar minder schadelijke stoffen uitstoot. Een goed alternatief is ook een eigentijdse pelletkachel, die goed uit een gemiddelde fijnstof meting komt. Beperk het gebruik daarbij wel tot maximaal twee avonden in de week, zodat de uitstoot van schadelijke deeltjes op een acceptabele niveau blijft.

Andere nuttige tips voor een verlaagde uitstoot

Een goede manier om de lucht thuis te zuiveren is om regelmatig te ventileren. Wie zijn huis minimaal een half uur per dag goed door lucht, is goed bezig. Het aanbrengen van een ventilatiesysteem in huis is aan te raden als het niet lukt om via ramen en deuren genoeg te ventileren. Naast een goede ventilatie is het huis isoleren een prima methode om de CO2-uitstoot te reduceren. De meest effectieve manieren om thermisch te isoleren, zijn volgens onderzoek spouwmuurisolatie en dakisolatie. Daarnaast levert dit honderden euro’s per jaar op aan verminderde energiekosten. Ten slotte nog een voor de hand liggend advies: laat jouw benzine slurpende auto vaker staan en pak een keer de fiets!

Over de auteur