Een tuin aanleggen kun je natuurlijk het hele jaar door doen, maar juist het voorjaar leent zich daar bij uitstek voor. Je werkt dan in feite met de natuur mee. Immers, juist nu schieten overal de bloemen en planten uit de grond. Als je nu begint met tuinieren, profiteer je daar alvast een klein beetje van mee. Natuurlijk moet je niet verwachten dat alles meteen in volle bloei staat, enig geduld is wel nodig. Maar zeg nu zelf, wat is er lekkerder dan onder het fraaie lentezonnetje zonder jas aan buiten te kunnen werken aan het creëren van je ultieme tuin…!?

Maak een tekening van jouw droomtuin

Wat wil je voor tuin gaan aanleggen…? Het is verstandig om daar vooraf goed over na te denken. Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan dat tuinen kunnen worden onderverdeeld in diverse categorieën. We noemen de meest voorkomende opties:

  • Stadstuin
  • Boerderijtuin
  • Siertuin
  • Moestuin
  • Moderne tuin
  • Klassieke tuin
  • Mediterrane tuin

E zijn nog veel meer opties en ook combinaties van de genoemde mogelijkheden komen voor. Inventariseer vooraf de oppervlakte van je tuin, de hoeveelheid zonlicht en het type grond. Dat laatste is vooral belangrijk bij de uiteindelijke keuze voor het type beplanting. Sommige planten vereisen bijvoorbeeld een kalkrijke grond en als er van nature niet veel kalk aanwezig is, zul je dat zelf moeten toevoegen.

De tuinkalender

Het spreekt voor zich dat je in de wintermaanden niet veel aan je tuin kunt doen. Graven in de grond is bij vorst vrijwel niet te doen, dat soort klussen kun je beter in het voorjaar of in het vroege najaar uitvoeren. Toch zijn er best wel dingen die je in de wintermaanden kunt regelen. Denk bijvoorbeeld aan het maken van afzettingen of het maken van nieuwe plannen voor het komende seizoen. Wil je bollen planten, dan moet dat juist in het najaar gebeuren om er in het daaropvolgende voorjaar van te kunnen genieten. Met behulp van de tuinkalender weet je precies wat je wanneer het beste kunt doen.

Welk gereedschap heb je nodig?

De keuze voor het tuingereedschap hangt natuurlijk volledig af van de wijze waarop jij je ultieme tuin gaat inrichten. Een hark, schoffel en spade zijn altijd wel nodig, evenals een handschepje, een gieter of tuinslang en beschermingsmaterialen zoals handschoenen en een knieplankje. Veel succes met tuinieren…!

Over de auteur