De winter is hier, en daarmee komt de onvermijdelijke stop van activiteiten in de tuin. Na de drukte van het planten in de lente en de piek van de oogst in de zomer en herfst, is het verleidelijk om in de winter de natuur zijn gang te laten gaan. Voor een groot deel kan dat ook, omdat veel planten tot stilstand komen in de winter, maar toch zijn er zaken die je kunt doen om je tuin beter de winter door te laten komen. Uiteraard moet je je tuinmeubilair beschermen, door bijvoorbeeld een tuintafelhoes te gebruiken. Daarnaast zijn er echter nog andere dingen die je kunt doen. Lees je mee?

Wat is er nog meer nodig nu de winter is aangebroken? Het antwoord hangt af van hoeveel gemakkelijker je wilt dat dingen zijn als de lente weer komt. Een paar zorgvuldige werkzaamheden die nu worden uitgevoerd, zullen je op de lange termijn moeite besparen. Als je de hoeveelheid werk waarmee je te maken krijgt tijdens de lente wilt verminderen, overweeg dan enkele van deze suggesties om jouw tuin daarvoor klaar te maken.

Ruim zieke planten op

Hoewel veel zieke, oude planten kunnen blijven staan ​​om te rotten en voedingsstoffen aan de grond toe te voegen, kunnen sommige ziekten, plagen en schimmels bevatten. Als je tijdens het groeiseizoen tekenen van ziekte hebt opgemerkt, maar geen tijd hebt gehad om er iets aan te doen, is dit het moment om ze te verwijderen. De rest van de gebruikte gewassen zal de bodem beschermen en erosie verminderen als ze in de winter op hun plaats blijven. Ze kunnen ook huizen bieden aan overwinterende insecten.

Verwijder onkruid dat mogelijk tijdens het groeiseizoen is ontstaan

Dit is het moment om onkruid aan te pakken. Graaf ze op en gooi ze in de prullenbak of smoor ze onder zeil of een tuindoek. De meeste invasieve onkruiden blijven levensvatbaar in een composthoop of onkruid hoop, dus weersta de neiging om ze gewoon naar een ander deel van de tuin te verplaatsen. Het volledig verwijderen van invasieve planten is de enige manier om te voorkomen dat die planten opnieuw uitlopen en de oogst van volgend jaar verstoren.

Pas je grond aan voor de lente

Niet alleen je loungeset wil je beschermen in de winter, door bijvoorbeeld een tuinset hoes te gebruiken, maar ook de grond moet beschermd en klaargemaakt worden voor de lente. Ondanks het feit dat de meeste mensen met deze activiteit wachten tot de lente, is de herfst een goed moment om bodem aanpassingen toe te voegen, zoals mest en compost, of organische meststoffen zoals beendermeel, kelp en natuurfosfaat. Het toevoegen van voedingsstoffen in deze tijd van het jaar zorgt ervoor dat ze de tijd hebben om af te breken, je grond te verrijken en biologisch actief te worden.

Plant bedekkers

In veel gevallen is de late zomer of vroege herfst een goed moment om bodem bedekkende gewassen zoals rogge te zaaien. Deze gewassen helpen bodemerosie te voorkomen en het gehalte aan organisch materiaal in tuinbedden te verhogen. Bodembedekkers voegen ook voedingsstoffen toe en helpen de grond koolstof uit de atmosfeer in de grond te trekken. Het planten van peulvruchten in de tuin, kan de hoeveelheid beschikbare stikstof voor tuingroenten verhogen. Hoewel een algemene richtlijn is om bodembedekkers ongeveer een maand voor de eerste dodelijke vorst te planten, zijn sommige bodembedekkers sterker dan andere.

Over de auteur