Je tuin mag af en toe best een upgrade krijgen. Je kunt dan denken aan verlichting welke werkt op zonne energie en jou wellicht ook werk en geld bespaart. Hoe dat zit? Hier vind je enkele voordelen van het toepassen van deze verlichting.

Energie besparen in de tuin

Bij oudere tuinverlichting wordt vaak gebruikt gemaakt van halogeenlampen. Door het hoge verbruik van deze lampen is vaak stroom vereist en kan de stroomrekening flink oplopen. Tegenwoordig gaat dit gelukkig een stuk duurzamer: er wordt gebruik gemaakt van LED verlichting waarbij de efficiëntie van de gebruikte energie kan oplopen tot 90%! Op deze manier heb je dus weinig stroom nodig. Hierdoor wordt het gebruik van zonne-energie natuurlijk ook een stuk interessanter: je hebt tenslotte weinig energie nodig om de lampen te laten branden.

Diverse soorten

Omdat LED verlichting al wat langer bestaat, is er steeds meer geïnvesteerd in diverse designs waarbij ook zonnepanelen een steeds belangrijkere rol spelen. Hierdoor hoef je niet alleen te denken aan kleine lampen die je in de grond zet, je kunt ook denken aan een staande lantaarnpaal met een authentieke uitstraling of een leuke solar wandlamp die je makkelijk aan een muur hangt. Omdat de tuinverlichting zonne energie gebruikt kan je zo een unieke en duurzame uitstraling geven aan de tuin. Je kunt zelfs kiezen voor diverse kleuren licht die de lamp kan uitstralen (denk aan warmwit of juist koudwit).

Geen gedoe meer met bekabeling

Nog een groot voordeel waar je aan kunt denken als je verlichting op zonne energie gebruikt is dat je geen stroomkabels meer nodig hebt. De lampen zijn dankzij het zonnepaneel zelfvoorzienend waardoor je erg flexibel je tuin kunt inrichten, je hoeft geen gaten meer te graven voor dikke kabels die het aanzicht verpesten. Ideaal om zo bijvoorbeeld een lantaarnpaal of solar wandlamp te verplaatsen zonder dat je allerlei aanpassingen moet gaan maken in het stroomnetwerk. Niet tevreden over de locatie? Even uitgraven of losschroeven en verplaatsen maar!

Handige functionaliteit

Dat de tuinverlichting zonne energie gebruikt om licht te geven is natuurlijk mooi meegenomen. Maar je kunt de verlichting ook gebruiken met diverse handige functies. Zo kan je de lampen automatisch aan laten gaan dankzij bewegingssensoren. Ook kan je ervoor kiezen om de lamp automatisch een bepaalde hoeveelheid licht te laten geven (bijvoorbeeld de overgang van daglicht naar schemering). Zo kan je handig omgaan met de opgeslagen energie.  

Over de auteur