Kleine zwarte vliegjes die rond je planten zweven? Deze kleine planten vliegjes (officieel rouwvliegjes genoemd) kunnen, ondanks hun korte levensduur, een langdurig probleem veroorzaken. Omdat ze zich snel vermenigvuldigen, veranderen deze kleine vliegjes al snel in een grote plaag. Een ramp voor je planten die je liever wilt voorkomen. Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om dit te doen, een van de meest natuurlijk is het gebruik van Aaltjes. Ontdek hieronder deze en andere handige doe-het-zelf oplossingen en effectieve bestrijdingsmiddelen tegen rouwvliegjes.

Dat kleine zwarte vliegje, dat veel op een fruitvliegje lijkt, dat rond je planten zweeft, is eigenlijk een mug. Officieel worden deze beestjes schimmel muggen genoemd. Dus als mensen het hebben over een plantenvlieg, een rouwvliegje, een plantenmug of schimmelmug, hebben ze het in feite over hetzelfde beestje.

Waar komen rouwvliegjes op af?

Rouwvliegjes worden aangetrokken door plantaardig materiaal, zoals natte grond, bomen en bloemen. Het vliegje en zijn larven voeden zich met dode plantenresten en de wortels. Het kan zijn dat je de vliegjes van buitenaf aantrekt, maar het kan ook zijn dat je de vliegjes met een nieuwe plant naar binnen hebt gehaald. Door de snelle voortplanting kunnen de vliegjes al snel een plaag worden.

De voortplanting van de plantenvlieg vindt plaats in het voorjaar. Dan vliegen er in augustus weer larven uit. Plantenvliegen gedijen goed bij vochtig weer, dus hun voortplanting en ontwikkeling zijn sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de betreffende periode.

Is het kwaad al geschied en sta je voor een heuse invasie? Er zijn verschillende manieren om de plaag te stoppen en de kleine rouwvliegjes te verwijderen.

Een val maken

Plantenvliegen zijn dol op witte wijn. Plaats een mix van water, witte wijn en een druppel afwasmiddel (om het oppervlak te breken) in de buurt van jouw planten. De mix zal de plantenvliegen aantrekken, waarna ze erin verdrinken.

Voordelen:

  • De val kun je eenvoudig zelf maken
  • Geen chemicaliën nodig

Nadelen:

  • De zelfgemaakte plakkerige val kan er nogal onsmakelijk uitzien
  • De val werkt, maar is niet 100% effectief

Aaltjes gebruiken

Je kunt de plantvliegjes op een heel natuurlijke manier bestrijden, namelijk met aaltjes. Dit microscopisch kleine wormachtige beestje zal de larven binnendringen, waarna ze bacteriën afgeven die de larven doden.

Voordelen:

Effectief om het probleem letterlijk bij de wortel aan te pakken en waarschijnlijk de beste manier om van je rouwvliegjes af te komen.

Over de auteur