Gun jouw kinderen een eigen plekje in de tuin!

Waarschijnlijk heb je nog wel herinneringen aan je eigen kindertijd. Met name de momenten waarop je een eigen plekje creëerde, zijn vaak in het geheugen blijven hangen. Een mooie boomhut, een zelfgebouwde tent rond een ladder of een leuk speelhuisje in de tuin: het zijn fijne herinneringen die met geen mogelijkheid meer uit te wissen zijn. Als ouders of grootouders gun je jouw (klein)kinderen natuurlijk ook zo’n leuk en avontuurlijk plekje, waar ze even helemaal zichzelf kunnen zijn. Dat kan een speelhut, boomhut of speelhuisje zijn. Wat dat betreft zijn er mogelijkheden genoeg.

Een speelhut kopen of zelf maken?

Een speelhut kun je kant-en-klaar kopen bij een speelgoedwinkel. Maar waarom zou je het speelhuisje voor jouw kids niet gewoon zelf maken? Zelf een speelhut maken is niet alleen goedkoop, maar ook beter voor het milieu wanneer je hout gebruikt in plaats van kunststof. En het leuke is: in overleg met jouw zoon of dochter kun je de speelhut gezamenlijk ontwerpen.

Benodigdheden voor speelhuisje: houten balken

Voor het maken van een houten boomhut of speelhuisje is op zich niet veel nodig. Het belangrijkste is dat je voor goed en sterk hout kiest. Voor de constructie van de speelhut of boomhut kun je prima vuren balken gebruiken. Vurenhouten balken staan bekend om hun lichte gewicht, hun scherpe prijs en de eenvoudige manier waarop dit hout bewerkt kan worden. Voor het kopen van vuren balken hoef je trouwens niet eens naar een winkel toe, want kiezen voor online hout kopen is net zo gemakkelijk en voordelig. Zorg er wel voor dat u de vurenhouten balken en latten voor het speelhuisje goed impregneert, zodat vocht de balken niet kan aantasten.

Gebruik voor de wanden en het dak berken betonplexplaten

Voor de wanden en het dak van het spelhuisje kun je uitstekend gebruikmaken van berken betonplex. Berken betonplexplaten zijn houtplaten die aan beide zijden zijn afgewerkt met zogeheten fenolharsfilm. Hierdoor is berken betonplex uitstekend bestand tegen de invloeden van regen, sneeuw en ander onstuimig weer.

Naast de weerbestendigheid hebben berken betonplexplaten het voordeel dat ze goed te bewerken zijn. Zo kun je van deze platen bijvoorbeeld heel goed een mooi deur maken, met een fraaie deurknop erop. Verder zijn deze platen sterk en breken ze niet gauw doormidden. Dat is wel handig bij kinderen die veel ravotten en klauteren.

Teken het speelhuisje van tevoren goed uit

Zorg er, voordat je daadwerkelijk bezig gaat met het bouwen van jouw speelhuisje of boomhut, van tevoren alles goed opmeet. Zo weet je zeker hoeveel hout je moet bestellen en koop je niet te veel of te weinig materiaal aan. Alvast veel plezier gewenst bij het hout kopen, bouwen en het zien genieten van jouw spelende kids!

Over de auteur