U heeft besloten het gras uit uw tuin te halen. Het kan zijn dat u een nieuw gazon wilt, omdat uw oude slecht onderhouden is of dat u verhuisd bent en helemaal geen gras in uw tuin wilt. Wat de reden ook is, het is handig om te weten hoe u dit moet aanpakken. U kunt er uiteraard een bedrijf voor inhuren, maar het is ook gemakkelijk zelf uit te voeren. Wanneer u ervoor kiest om het zelf het gras te verwijderen, kunt u het werk doen met behulp van machines die daarvoor geschikt zijn of de graszoden handmatig verwijderen met spade en schop.

Gras laag verwijderen

De eerste stap in het verwijderen van het oude gras is het snijden van de zoden. Dit wordt gedaan met een machine, de zodensnijder. Deze machine lijkt op een zitgrasmaaier en snijd het zoden van de bodem. De zodensnijder kunt u huren bij diverse verhuurcentra. Nu hoeft u nog enkel de zoden op te rollen en af te voeren met behulp van een aanhangwagen. Wanneer u ervoor gekozen heeft uw gras handmatig te verwijderen, is het mogelijk met een spade de oude graszoden af te steken. Dit is echter wel een zeer arbeidsintensief werk. Om die reden is het verstandiger om bij het verwijderen van de zoden van een groot gazon machines te gebruiken.

Wortel laag verwijderen

Onder de verwijderde graslaag ligt de wortel laag. Hierin liggen de wortels van het gras en eventueel onkruid. De wortel laag kunt u losmaken met een daarvoor bestemde machine, de grond frees. Deze machine maakt de wortel laag los, waardoor u deze gemakkelijk kunt verwijderen met een schep. Tevens maakt het de grond luchtiger en zal de ondergrond gemakkelijker egaal te maken zijn. Indien u heeft gekozen om uw gras handmatig te verwijderen, zult u de wortel laag met een schep moeten uitsteken. Gras kan aardig diepe wortels hebben, waardoor het uitsteken van de wortels erg zwaar kan zijn. De kans is wel groter dat u handmatig niet alle wortels goed kunt verwijderen, waardoor het weer kan aangroeien. Dit zal dan in de toekomst te zien zijn in uw nieuwe gazon of tussen de tegels die u erop legt.

U bent klaar, en nu

De opgerolde graszoden kunt u in een aanhanger naar het containerpark brengen, maar zorg er dan voor dat er niet teveel aarde aan de graszoden zit. Wanneer u de graszoden wilt hergebruiken of er iemand anders blij mee wilt maken, kunt u het beste wel wat meer aarde aan de graszoden laten zitten.

Bron:
http://www.tuinengras.nl/blogs/gras-verwijderen
http://www.tuinengras.nl/graszoden-leggen

 

Over de auteur