Het duurt wel weer even voor je je open haard kan laten, maar als je zo’n houtgestookte open haard of kachel hebt, weet je waarschijnlijk wel dat je daar toch heel het jaar mee bezig bent. Al is het maar als voorbereiding om te zorgen dat je genoeg haardhout hebt om je huis warm te houden deze herfst en winter . Een van de belangrijkste zaken voor dat haardhout is zorgen dat het droog blijft. Daar zijn tegenwoordig erg mooie oplossingen voor te vinden. Bijvoorbeeld op de website van Mysteel, waar je de cortenstaal houtopslag oplossingen ziet. Of je nu een dergelijke manier voor de opslag van je haardhout hebt, of een andere, hier volgen tips voor het opslaan van brandhout om dat droog en vrij van schimmel te houden.

De juiste manier om hout op te slaan

Brandhout moet van de grond af liggen als het wordt opgeslagen. Wanneer brandhout in direct contact komt met de grond, neemt het vocht op dat schimmel kan veroorzaken. Door het hout in direct contact met de grond te brengen, kunnen er ook insecten in de houtstapel komen, iets wat je ook niet wil. Als je geen betonnen plek hebt om je brandhout op te stapelen, overweeg dan om het op houten balken of pallets te stapelen, of investeer in een van de oplossingen die we in het intro noemden.

Bedek de houtstapel

Terwijl het brandhout ligt opgestapeld, en het lagere vochtgehalte is bereikt, is het belangrijk om de houtstapel af te dekken om te voorkomen dat de houtblokken opnieuw vocht opnemen. Als je geen overdekte ruimte voor die houtstapel hebt, is een eenvoudig zeil over de bovenkant van de houtstapel voldoende.

Bewaar brandhout buiten het huis

Het kan verleidelijk zijn om de brandhoutstapel naast je huis te bouwen, waar je er gemakkelijk bij kunt als het vuur binnen brandt. Op deze manier nodig je nodig je echter ongedierte zoals termieten uit om een ​​huis te maken tegen de fundering van jouw huis. Zorg dan ook dat de brandhout stapel niet te dicht bij je huis staat en breng, indien nodig, kleinere stapels hout je garage, schuur of het houtwerk binnenshuis.

Stapel hout losjes op elkaar

Probeer de houtopslagruimte niet te minimaliseren door boomstammen te dicht op elkaar te proppen. Je wil dat lucht rond de houtstapel kan circuleren om houtblokken droog en vrij van schimmel te houden. Stapel de stammen losjes op elkaar of overweeg ze in afwisselende richtingen te stapelen om een luchtstroom mogelijk te maken. Als je meerdere rijen houtstapels stapelt, moet je elke stapel 15 tot 30 cm uit elkaar houden zodat er lucht tussen de stapels kan stromen.

Over de auteur