Heb jij een hond? Voor honden is de tuin een heerlijke plek om te ontdekken en te spelen. Natuurlijk wil je jouw viervoeter met een gerust hart in de tuin los kunnen laten lopen. Daarom is het belangrijk om je tuin hondvriendelijk te maken. In een hondvriendelijke tuin kan je hond lekker z’n gang gaan en hoef jij je geen zorgen te maken. Ideaal, toch?

1. Hondvriendelijke tuin: veel gras

Honden hebben veel ruimte nodig om te kunnen bewegen. Een groot grasveld is ideaal voor je hond om over te lopen, te spelen en te springen. Heb je een hekel aan grasmaaien of heb je er simpelweg de tijd niet voor? Dan kan je eventueel kunstgras nemen in de tuin. Je viervoeter zal het verschil niet merken en jij hebt er geen onderhoud aan! 

Check of je omheining goed is afgesloten en hoog genoeg komt zodat je hond er niet over kan springen. Zorg er tevens voor dat tuinmeubelen, plantenbakken of andere dingen waar je hond op kan klimmen, ver weg van de omheining staan. Anders kan je hond deze items gebruiken om alsnog over de omheining te springen.

tuin hondvriendelijk maken

2. Tuin hondvriendelijk inrichten: verharde paden

Honden vinden het niet alleen heerlijk om over gras te lopen, maar ook over verharde paden. Vooral paden met bestratingsplan zijn hiervoor perfect. Een duidelijk aangegeven pad heeft als voordeel dat je hond dit makkelijk kan volgen, zonder dat hij mooie planten zal vertrappen. Een bijkomend voordeel is dat een verhard pad helpt om de nagels van je hond kort te houden. Zo hoef je je daar ook al geen zorgen meer over te maken!

3. Graafplekken in de tuin

De meeste honden houden ervan om te graven, maar jij wordt er waarschijnlijk niet zo vrolijk van. Voorzie daarom speciale graafplekken in de tuin met losse grond en verstop daarin botten of enkele snoepjes. Deze zullen hun instinct om te graven versterken. Het zal ook voorkomen dat je hond op andere plekken in de tuin gaat graven waar jij het niet graag hebt. Geef de graafplek bij voorkeur hoge zijkanten zodat de grond niet volledig verplaatst wordt. 

Let op: graaft je hond bij de schutting? Dit kan een teken zijn dat hij bang of zenuwachtig is. Je kunt dit eenvoudig oplossen door een veilige plek in de tuin te voorzien. Denk bijvoorbeeld aan een hoek met een aantal speelgoedjes van je hond. Je kunt natuurlijk ook een hondenhok bouwen. Zo’n hok is ideaal voor als je hond wilt schuilen voor de regen of kou. Ook zeker niet onbelangrijk!

tips voor een hondvriendelijke tuin

4. Een plek in de schaduw

Van al dat lopen en spelen krijgt je hond het natuurlijk warm. Na een paar rondjes rennen in de tuin, vind je viervoeter het heerlijk om ergens languit te gaan liggen. Zeker op warme zomerdagen kan je hond wel wat verkoeling gebruiken. Voorzie daarom een plek in de schaduw, bijvoorbeeld onder een boom. Daar kan je hond even rusten en afkoelen.

5. Let op met giftige planten

Planten zijn ontzettend mooi en zorgen voor een gezellige sfeer in de tuin. Echter zijn sommige planten erg giftig voor honden dus deze moet je zeker vermijden. Ga je nieuwe planten kopen in het tuincentrum? Informeer dan altijd of de planten hondvriendelijk zijn. Deze planten zijn alvast giftig voor honden: goudenregen, rhododendron, taxus, vingerhoedskruid, ridderspoor, narcissen, lelies en tulpen

Wanneer je toch graag één van deze planten in de tuin wilt hebben, plant ze dan bij voorkeur in hangpotten en hang ze hoog genoeg zodat je hond er niet bij kan. 

6. Huisdiervriendelijke onkruidverdelger

Tenslotte moet je het gebruik van chemicaliën in de tuin zoveel mogelijk vermijden, want deze kunnen je hond erg ziek maken. Gebruik liever natuurlijke middelen om onkruid te bestrijden. Kokend water, azijn en zout zijn ideaal als onkruidverdelger, ze zijn huisdiervriendelijk én ook nog eens goedkoop! 

hondvriendelijke tuin

Over de auteur