Natuurlijk wil je optimaal genieten van een mooie tuin. Dit gaat echter niet vanzelfsprekend. Een vergt ook het nodige onderhoud, want als je de natuur zijn eigen gang laat gaan, wordt het al snel een wilde bende. Hier volgen wat onderhoudstips, zodat je kunt blijven genieten van je eigen tuin.

Het gazon

Een gazon moet gemaaid worden en bij voorkeur doe je dit twee keer per week. Dit heeft als voordeel dat je het afgemaaide gras kunt laten liggen. Te lang gras moet echter altijd verwijderd worden. Dit geldt ook in de herfst voor gevallen bladeren. Deze kunnen het gras verstikken. Met een bladblazer heb je alle bladeren snel en effectief bijeen. Daarbij kost het gebruik van een bladblazer weinig inspanning. Denk eraan dat je het gazon niet te kort maait bij een periode van droogte. In de maand maart kun je het beste je gazon verticuteren. Door te verticuteren worden mossen verwijderd en ondergrondse wortels doorgesneden. Hierdoor blijft het gazon luchtig. Een gazon moet ook bemest worden. Dit doe je drie keer per jaar: in maart, juni en september.

De vaste planten

Ook planten verdienen de nodige aandacht in de tuin. Behalve water hebben planten ook voeding nodig. Je kunt één keer per jaar een bodemverbeteraar toevoegen in de vorm van compost of turfstrooisel. Daarbij moeten planten in het voor- en najaar meststof krijgen. Uiteraard zorg je ervoor dat al het onkruid tussen de planten netjes gewied wordt. Sommige vaste planten kun je direct al na de bloei snoeien, waarna ze nog een keer gaan bloeien. Vaste planten die niet winterhard zijn, kun je in de winter afdekken met jute of stro om de vorst tegen te gaan.

Heesters en hagen

In principe hebben heesters en hagen niet zo heel veel onderhoud nodig. Het meeste werk zit meestal in het snoeien. Sommige heesters moeten gesnoeid worden om zetting van de bloemknop te realiseren. Je kunt hier gerust een snoeischaar voor gebruiken. Hagen snoei je in de regel één keer per jaar; altijd na de langste dag. Als je de haag strak geknipt wil houden, kun je er ook voor kiezen om twee keer per jaar te snoeien. Dit kan het beste in mei en in september. Als je de haag voor het snoeien vochtig maakt, voorkom je bruine randjes aan de gesnoeide blaadjes.

Bomen

Je kunt bomen het beste snoeien in de winter, want dan staat de sapstroom stil. Begin niet zomaar in het wilde weg takken weg te zagen, maar zorg ervoor dat de vorm van de boom behouden blijft. Dit doe je door per jaar niet meer dan twintig procent van het kroonvolume weg te halen. Haal zeker niet de hoofdtakken van de boom weg, want dit kan leiden tot onherstelbare schade aan de vorm van de boom. Als je niet zeker bent van je zaak, vraag dan een deskundige om hulp. Bomen kunnen ook bemest worden, maar dit verschilt per soort. Wees in ieder geval voorzichtig met het toedienen van stikstof.

Over de auteur