Blauwe coniferen in je tuin zijn ideaal bij mensen die geen groene vingers hebben. De blauwe conifeer is familie van de cipres. De oorsprong van de blauwe conifeer of blauwspar zoals die ook wel eens genoemd wordt ligt echter in Noord-Amerika en Mexico. Hier komt de boom van nature voor in de Rocky Mountains en is de conifeer gewend om op grote hoogte tegen de berghellingen te groeien. In de wilde natuur kunnen blauwe coniferen wel een hoogte bereiken tot bijna 50 meter. 

Kenmerken van de blauwe conifeer

De belangrijkste kenmerk van de de blauwe conifeer zijn de bladeren in de vorm van naalden in een blauwgroene kleur. Zo krijgt de kleur een blauw gloed, waar de ook de naam van is afgeleid. Van nature groeit de blauwe conifeer in een cilindervorm, waardoor je hem vrijwel nooit hoeft te snoeien om het in vorm te houden. Van de blauwe conifeer zijn verschillende soorten bekend. Van grote bomen die je als haag kunt gebruiken tot kleinere bomen die je in een pot kunt zetten. Sommige soorten worden speciaal gekweekt op een kleine maat, zodat je kleine boompjes verkrijgt die gemakkelijk in een pot in de tuin te zetten zijn. Ligt je tuin er in de winter nogal doods bij? Dan kunnen blauwe coniferen in je tuin voor het nodige groen zorgen. De boom is winterhard en zal het hele jaar groen blijven. 

Waar plaats je de blauwe conifeer?

De blauwe coniferen die je als bijvoorbeeld haag in je tuin plaats moeten wel op een zonnige plek staan. Een klein beetje halfschaduw is geen probleem, maar hij moet dagelijks voldoende zon vangen. Je plaatst hem in een PH-neutrale grond die niet al te zuur is. Zo blijft de blauwe conifeer winterhard en zul je er ook in de winter veel plezier aan beleven. In sommige gevallen kan deze boom ook als kerstboom worden gehouden, maar vooral voor gezinnen met kleine kinderen is dee blauwe conifeer minder geschikt wegens de scherpere naalden. 

Verzorging

Betreffende het verzorgen van blauwe coniferen in je tuin ben je geen tijd kwijt. Hij hoeft niet gesnoeid te worden en heeft ook geen verdere onderhoud nodig. De plek waar hij staat is bepalend of hij het goed gaat doen. Enkel wat extra voeding in het voorjaar is wel aan te raden.

Over de auteur