Gelukkig is sedum een makkelijke plant. Sedum staat bekend om zowel goed tegen droogte als kou te kunnen.

Sedum komt oorspronkelijk uit droge gebieden of gebieden met veel rotsen. Vandaar dat sedum ook wel een rotsplant genoemd wordt. Omdat Sedum uit gebieden komt met extremer weer kunnen zijn ze bestand tegen hitte en kou.

Er zijn meer dan 500 soorten sedum waarvan de meeste soorten bloeien van augustus tot september.

Hoe verzorg je een sedum plant

Sedum planten hebben zonlicht nodig, ongeveer 4 tot 6 uur per dag. De plantjes hoeven niet continue in de zon te staan. Half schaduw half zon is prima.

Belangrijk bij rotsplanten is in welke grond ze staan. Sedum rotsplanten hebben losse grond nodig. Dit is omdat de sedum rotsplanten niet goed tegen staand water kunnen. Als Sedum planten teveel water krijgen kunnen ziektes zoals schimmel ontstaan. Daarom moet het water snel afgevoerd worden en dat kan met losse grond. Cactuspotgrond is perfect voor sedum plantjes.De sedum rotsplanten kunnen veel water opnemen in korte tijd. Het water wordt opgeslagen in de bladeren van de sedum rotsplant. Met de voorraad water kan sedum het een lange tijd volhouden zonder water.

Wanneer de Sedum rotsplanten teveel water krijgen is dit te zien aan dat het blad gaat rimpelen. Sedum plantjes die los in de tuin staan hebben bijna geen verzorging nodig. De plantjes hoeven pas water wanneer ze er verdroogt uitzien.Het enige wat de Sedum nodig heeft behalve water is voeding begin lente. Bodemverzorging van compost met gezonde bacteriën en schimmels is het beste.

Sedum snoeien

Hoe je Sedum moet snoeien ligt aan grootte de plant. Vooral de grotere sedum soorten kunnen nogal zwaar worden. Uiteindelijk kunnen ze zo zwaar worden dat ze uit elkaar vallen. Daarom kun je de grotere soorten het beste kort snoeien in het voorjaar.

Bij de kleinere soorten hoef je slechts af en toe de randen wat bij te knippen.

Sedum rotsplanten in huis

Wanneer de Sedum rotsplanten in huis in een pot staan moet je opletten dat ze niet teveel water krijgen. Overtollig water moet afgevoerd kunnen worden zodat er geen plas water blijft staan in de pot. Het is prima om de plantjes in een keer veel water te geven zolang er maar geen water blijft staan. Een keer water geven in de 8 tot 10 dagen is genoeg.

Over de auteur