Wil je graag veel kleuren in je tuin of op je balkon hebben? Wil je planten die makkelijk te verzorgen zijn? Dan is een mini-petunia dé plant die bij jou past. 

Herkomst mini-petunia

Oorspronkelijk komt de mini-petunia uit Zuid-Amerika, vooral het gebied van Zuid-Brazilië tot Peru en Chili. Hij groeit daar tussen het gras en de struiken. Er bestaan 28 soorten mini-petunia’s. De plant is verkrijgbaar in zeer verschillende kleuren. De Latijnse naam van de mini-petunia is Calibrachoa. Die naam is afgeleid van een Mexicaanse botanist uit de 18e eeuw, Antonio de Caly Bracho. Hij beschreef de plant voor het eerst. 

Verzorging van de plant

Als je meerdere mini-petunia’s met elkaar combineert, dan krijg je een mooie bonte verzameling van bloemen. De verzorging is simpel. Je hoeft de dode bloemetjes niet af te plukken. Als het goed is vallen ze er zelf af en komen er weer snel nieuwe aan. Mini-petunia’s hebben iets kleinere bloemen dan gewone petunia’s. Ze kunnen goed tegen slecht weer. Eén keer per week water geven is genoeg. Als het erg warm en droog weer is buiten kun je één keer per twee dagen water geven. Makkelijk, nietwaar? 

Beste plek en bloeiperiode

Zet of hang een petunia in je tuin op een lichte plek, bij voorkeur in de volle zon. Eventueel halfschaduw. Hang een bloembak met mini-petunia’s eens aan een muurhaak, pergola of veranda. Van de mini-petunia kun je lange tijd genieten. De plant kan wel de hele lente en zomer doorbloeien. Van april tot en met oktober. Met de vorst sterft de plant af. De mini-petunia is eenjarig en niet winterhard. Mini-petunia’s worden ongeveer 20 tot 30 centimeter hoog. De doorsnee is maximaal 60 centimeter. Niet alleen jij wordt blij van de bloemen: ook vlinders weten de plant te vinden. 

Leuke tips

We geven je graag nog een paar leuke tips, zodat je optimaal van een petunia in je tuin kunt profiteren. 

• Hang een aantal bloembakken op met mini-petunia’s erin. Ideaal om af te wisselen met allerlei kleuren lampions. Je waant je in de tropen! 
• Mini-petunia’s zijn ook ideaal om in een langwerpige bloembak te poten. Een verrijking voor ieder balkon of dakterras.

Over de auteur