De vele voordelen maken wicker loungesets enorm populair

Wicker loungesets zijn ongekend populair, maar wat is wicker precies en waarom zou je een wicker loungeset kopen? Wicker is een aanduiding voor vlechtwerk en een wicker loungeset betekent dus eigenlijk gewoon vlechtwerk loungeset. Dit vlechtwerk is vaak van riet, gras of klimplant. Het is erg licht, maar wel heel stevig en wordt daarom ook vaak gebruikt voor manden. Wicker loungesets worden tegenwoordig echter vooral van kunststof gemaakt omdat de wicker loungeset daarmee veel beter weerbestendig is. De draad voor het vlechtwerk is meestal plat, rond of half rond. Een wicker meubel bestaat altijd uit een stevig frame van staal of aluminium. Daar omheen wordt met veel handwerk het vlechtwerk vastgemaakt.

De voordelen van een wicker loungeset

Forza Barolo hoek loungeset Klik op de afbeelding voor meer informatie

De voordelen van een wicker loungeset

Een belangrijke reden voor de populariteit van wicker loungesets als tuinmeubel is dat ze erg licht en dus eenvoudig te verplaatsen zijn. Zo zal bijvoorbeeld de vierdelige Forza Barolo hoek loungeset niet meer dan rond de 40 kg wegen. Omdat de wicker loungesets vaak uit verschillende delen bestaan zijn ze makkelijk te verplaatsen en op te bergen. Ook kunnen ze meestal modulair worden uitgebreid waardoor je goed kunt kiezen hoe de wicker loungeset het beste in je tuin staat. Ook op een balkon of terras staat een wicker loungeset echter goed. Tot de voordelen van wicker loungesets behoort zeker ook dat ze zeer eenvoudig te reinigen en onderhouden zijn. Een wicker loungeset is erg vochtbestendig en duurzaam. Dit in vergelijk met bijvoorbeeld een houten tuinset waar veel meer onderhoud voor nodig is en waarvan het hout vaak verkleurt.

De voordelen van wicker loungesets

Intenso Fellini chaise longue loungeset Klik op de afbeelding voor meer informatie

De verschillende soorten wicker loungesets

Een wicker loungeset kopen is voor iedereen mogelijk. Ze zijn er in diverse soorten en prijzen. Zo zijn er chaise longue loungesets als de 4-delige Intenso Fellini chaise longue loungeset en hoek loungesets als de 3-delige Forza Giotto hoek loungeset. De hoek loungesets zijn vaak met een verschillend aantal zitplaatsen verkrijgbaar. Dining loungesets hebben een wat hogere bijpassende tafel, zoals bij de 5-delige Intenso Milano dining loungeset. Een wicker loungeset kopen kan ook met een stoel-bank combinatie. De 4-delige verstelbare Intenso Fasano stoel-bank loungeset is hier een mooi voorbeeld van. Mocht je een wicker loungeset kopen, denk dan dus vooral goed na over hoe je die vooral wilt gaan gebruiken. Als je van lang tafelen houdt, dan is een dining loungeset wellicht de beste optie. De voordelen van een wicker loungeset zijn dus naast de eerder genoemde zaken ook dat er voor iedereen een goed passende loungeset te vinden is en dat er verschillende modellen zijn die aansluiten bij de verschillende behoeftes m.b.t. waar je de loungeset gaat plaatsen, hoeveel ruimte je hebt en waar je het vooral voor gaat gebruiken.

Wicker loungeset kopen

Intenso Milano dining loungeset 5-delig Klik op de afbeelding voor meer informatie

Kwaliteitsverschillen

Kijkend naar de prijsverschillen is meteen te zien dat er ook kwaliteitsverschillen zijn van wicker loungesets. Deels wordt de kwaliteit bepaald door de mate waarin het wicker beschermd is tegen UV straling. Het grootste kwaliteitsverschil tussen wicker loungesets wordt echter bepaald door de kwaliteit van de draden die voor het vlechtwerk worden gebruikt. Het verschil tussen de duurdere en goedkopere draden heeft vooral te maken met de kwaliteit van het gebruikte kunststof. Duurdere draden zijn vaak van puurder kunststof gemaakt, wat betekent dat er minder gebruik is gemaakt van goedkope toevoegingen. Draden van betere kwaliteit zijn vaak sterker en minder wendbaar. Ook de dikte en de vorm van de vlechtdraden bepaalt de kwaliteit. Dikke ronde draden zijn het sterkst en daar is dan ook het meeste materiaal in verwerkt.

wicker loungeset

Intenso Fasano stoel-bank loungeset 4-delig Klik op de afbeelding voor meer informatie

Onderhoud van je wicker loungeset

Als gezegd vergen wicker loungesets weinig onderhoud. Het is voldoende om een wicker loungeset goed schoon te houden en af en toe te reinigen met een speciale cleaner. In principe kunnen wicker loungesets het hele jaar door buiten blijven staan, maar het is wel aan te raden om de meubelen in de winter met een beschermhoes af te dekken tegen regen en kou. Vooral vocht is in de winter een probleem omdat water in kleine gaatjes of scheurtjes kan bevriezen en uitzetten en dat kan het kunststof materiaal beschadigen. Afdekken beschermt echter niet alleen tegen vuil en aanslag, maar ook tegen schadelijke UV straling. De elementen en UV straling zijn de zaken die de meeste invloed hebben op de levensduur. Met een beschermer kan een UV filter worden aangebracht op het materiaal. De levensduur van kunststof wicker wordt gemeten in het aantal zonuren. Voor HDPE wicker (hogedichtheidpolyetheen) is de levensduur ongeveer 3000 tot 7000 uren. Afdekken in de winter verdubbelt de levensduur ongeveer t.o.v. niet afdekken.

Bijpassende accessoires

Een wicker loungeset kopen kan met diverse accessoires. Het is bijvoorbeeld erg handig om een afsluitbare opbergbak te hebben voor de kussens van je wicker loungeset. Er zijn overigens ook all weather kussens verkrijgbaar die ook in de regen buiten kunnen blijven en snel weer opdrogen. Een parasol zal onmisbaar zijn op zonnige locaties. Die zijn er ook in alle vormen en maten, maar een handig en origineel alternatief kan zijn om een schaduwdoek op te hangen. Zo heb je geen last van een parasolvoet. Een schaduwdoek is natuurlijk wel minder eenvoudig te verplaatsen.

In het kort

De voordelen van wicker loungesets zijn talrijk. Ze zijn licht en sterk en dus goed te verplaatsen, wat handig is voor het opbergen in de winter. Het onderhoud van wicker loungesets is zeer eenvoudig en ze zijn erg duurzaam. Deze tuinmeubelen hebben een luxe uitstraling en zijn verkrijgbaar in diverse vormen, maten en prijsklassen. Tot de voordelen van wicker loungesets behoort dus zeker ook dat er voor ieder wat wils is. Er zijn kwaliteitsverschillen, maar over het algemeen zijn alle wicker loungesets duurzaam en zeker als ze in de winter droog en vochtvrij worden afgedekt en af en toe worden behandeld met UV beschermende cleaner.

Over de auteur