Op warme zomerdagen doen we er alles aan om onszelf te verkoelen. We schaffen een zwembad aan, installeren ventilatoren en we zetten de airco aan in de wagen. Dit is allemaal logisch, want we willen het onszelf zo aangenaam mogelijk maken. Minstens zo belangrijk is dat je ook aan je hond denkt. Honden kunnen namelijk slecht tegen de hitte aangezien ze zichzelf niet kunnen verkoelen. Ze zweten niet en hun vacht werkt isolerend. Het is dus aan jou als baasje om je hond de nodige verkoeling te bieden. Met deze tips kan je je hond het beste koel houden in de zomer!

1. Zorg voor genoeg vers drinkwater voor je hond

Net als wij moeten ook honden genoeg drinken als het warm is. Zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot vers drinkwater. Zo blijft je hond gezond en droogt hij niet uit. Neem ook water mee als je met je hond op stap gaat. Een draagbare honden drinkfles, zoals je hieronder ziet, is hiervoor ideaal. Je kunt ook gebruikmaken van een opvouwbare drinkbak. Als je onderweg bent of naar de stad gaat, heb je in ieder geval altijd water bij. Let op: geef nooit ijskoud water aan je hond!

Draagbare Waterfles voor Honden
Draagbare Waterfles voor Honden

2. Vermijd de zon

Raar maar waar: veel honden vinden het fijn om in de brandende zon te liggen. Echter is dit niet zo gezond want je hond kan immers verbranden. Laat je viervoeter dus zeker niet te lang in de zon liggen. Zorg er ook voor dat je hem niet laat zonnen op het warmste moment van de dag en houd hem altijd goed in de gaten.

3. Wandel op het gras

Honden kunnen niet zweten, maar koelen af door hun tong uit hun bek te laten hangen. Daarnaast kunnen ze via hun voetzolen veel warmte kwijt. Laat je viervoeter dus niet te veel op de warme stenen lopen, maar wandel ermee op het gras.

4. Wandel nooit op het warmste moment van de dag

Over wandelen gesproken… Je hond uitlaten doe je best niet op het warmste moment van de dag. Tussen 12 en 16 uur kan je hond het best binnen blijven of buiten in de schaduw liggen. Ga liever ‘s ochtends vroeg wandelen en wacht ‘s avonds met wandelen totdat het een beetje is afgekoeld.

5. Voorzie een plekje in de schaduw

Is je hond vaak in de tuin? Voorzie dan een plekje in de schaduw. Dat kan bijvoorbeeld onder een parasol, tentje of boom. Een plekje in de frisse schuur of garage is ook een goed idee. Let er dan wel op dat er geen gevaarlijke of giftige voorwerpen voor je viervoeter aanwezig zijn.

6. Laat je viervoeter nooit achter in de auto

Het spreekt voor zich, maar toch gebeurt het nog te vaak: laat je hond nooit achter in een stilstaande, snikhete auto. In de zon wordt het namelijk snel warm achter glas. Het helpt hierbij niet om het raam een paar centimeter open te laten. Laat je hond thuis of neem hem mee als je ergens naartoe gaat, maar laat hem nooit achter in de auto.

7. Gebruik hulpmiddelen die je hond afkoelen

Er zijn een aantal items die je kunt gebruiken om je hond te laten afkoelen. 

Een koelhalsband is bijvoorbeeld ideaal om verkoeling te bieden op warme dagen. Dankzij de gelvulling koelt hij standaard drie à vier graden onder de lichaamstemperatuur. Zodra het effect afneemt, leg je de halsband even in de schaduw zodat de gel weer koud kan worden. Om dit proces te versnellen, kan je de halsband ook even in de koelkast leggen. 

Je kunt ook gebruikmaken van een koelvest. Dompel de vest in fris water, wring het uit en laat je hond dit dragen. De vest koelt meteen de borst van je viervoeter. Let op: bewaar de koelvest altijd in het meegeleverde hoesje om uitdroging te voorkomen. 

Een koelmat werkt in principe hetzelfde als een koelhalsband. Als je hond op de koelmat gaat liggen, daalt zijn lichaamstemperatuur automatisch tot drie à vier graden. De koelmat kan je in de schaduw of koelkast leggen zodat de gel weer koud wordt.

Ook een ijslolly kan verkoeling bieden op warme zomerdagen. Je vult de ijslolly met water, vriest hem in en laat je hond er vervolgens op kauwen. Door de kleine gaatjes aan de bovenkant komen stukjes ijs naar buiten als je hond erop kauwt. De ijslolly is gemaakt van  thermo plastic rubber en is niet schadelijk.

8. Laat je hond afkoelen met een douche of badje

Tenslotte kan je jouw viervoeter laten afkoelen door pootje te baden. Vul een (zwem)badje met fris water of neem er de tuinslang bij. Waterpret en verkoeling voor hond én baasje! Een lekkere douche op kamertemperatuur kan ook deugd doen. Zorg er altijd voor dat het water niet te koud is, want de temperatuur moet geleidelijk omlaag gaan. Als de temperatuur te snel zakt, kan dit gevaarlijk zijn voor honden. Gebruik daarom ook nooit ijs direct op de huid!

Lees ook: 6 tips voor een hondvriendelijke tuin

Over de auteur