De tuin wordt steeds meer gezien als een verlengstuk van ons huis. Openslaande deuren die uitkomen op een terras met een eettafel en een overkapping waaronder geschuild kan worden bij felle zon en regen. Maar hoe zorg je dat jouw tuin past bij je interieur?

Gebruik van de tuin

Allereerst is het belangrijk om goed na te denken over het gebruik van de tuin. Grenst jouw tuin aan de keuken, dan zal je sneller geneigd zijn om buiten te eten bij mooi weer omdat je sneller in de tuin bent. Een eettafel met lekkere stoelen zal dan je grootste prio hebben. Als je vanuit de woonkamer in de tuin uitkomt, zal je de tuin wellicht zo in willen richten dat je hier een loungehoek hebt en dat je slechts de tv hoeft te draaien zodat je lekker buiten kunt kijken. Maar ook kinderen spelen uiteraard een grote rol. Bij jonge kinderen zijn een speelhuisje en schommel wellicht essentieel onderdelen.

Welke stijl

De stijl van je interieur wordt veelal doorgetrokken naar buiten. Bij een landelijke tuin zal vaak gekozen worden voor fruitbomen, plantvakken met rijkbloeiende struiken zoals de vlinderstruik, hortensia’s en rozen. Een klinkerpad en roodstenen muurtjes maken het beeld compleet. Het voordeel hiervan is je weinig rechte lijnen hoeft aan te brengen en dit vrij makkelijk zelf kunt aanleggen. Een landelijke tuin mag ook iets ‘slordiger’ zijn.

Een strakke tuin wordt gekenmerkt door rechte vormen, grote stenen, olijfbomen. Om de buitenkant van je huis aan te laten sluiten bij je tuin kan je er voor kiezen om een stukadoor in te schakelen die jouw buitenmuren mooi glad en bijvoorbeeld wit maakt voor een extra frisse look. Om strakke vormen in je tuin te krijgen is wel iets meer precisie vereist.

Tuinontwerp

Als je jouw stijl bepaalt hebt, is het belangrijk om een ontwerp te maken. Ongeacht of je zelf aan de slag gaat, of een vakman inschakelt, het is altijd goed om hier zelf vooraf over na te denken. Verzamel foto’s van inspiratietuinen maar bedenk vooraf ook goed hoeveel tijd je wilt besteden aan het onderhoud. Kies je er voor om een vakman in te schakelen, kan je navraag doen bij je buren of zij wellicht iemand weten. Of een online zoektocht naar bijvoorbeeld tuinman of stukadoor in Den Haag zal jou helpen een geschikte vakman te vinden om zowel je tuin als buitenmuren helemaal naar wens te maken.

En voor je aan de slag gaat in je tuin kan het wijs zijn om te kijken of jouw gemeente wellicht een speciale subsidieregeling heeft voor het verwijderen van tegels in de tuin! 

Over de auteur