Een schutting in de tuin plaatsen is een van de beste maatregelen die je kan treffen om zowel de look en feel als de veiligheid van je tuin en gazon te verbeteren. Steeds meer mensen kiezen voor een houten schutting, van bijvoorbeeld Bouwbestel.nl, juist omdat deze naast meer privacy ook een gezellige en huiselijke sfeer in de tuin creëert. Maar natuurlijk blijft dan nog de vraag welk soort hout je het beste kiest als je een schutting wil plaatsen? Die vraag behoeft een duidelijk antwoord!

Belangrijk bij het kiezen van een houtsoort voor je schutting

Hout is een van de meest gebruikte materialen voor schuttingen bij particuliere woningen: het is stijlvol, stevig en geeft de tuin en het huis op zich een unieke look en feel. Maar welke factoren bepalen nu welk soort hout je hiervoor het beste kiezen?

1. De look die je wil verkrijgen 

Eerst en vooral is het van groot belang dat je duidelijk maakt welke atmosfeer je wil creëren in de tuin. Houd je het liever eenvoudig, maar toch gezellig? Dan is gewoon hardhout misschien een goede optie. Voor een exotische uitstraling of een schutting die iets wilder en avontuurlijker oogt, kan je dan weer gaan voor kokoshout of bamboe. Elke houtsoort heeft zijn unieke eigenschappen, en het is dan ook belangrijk daar rekening mee te houden als je het beste uit je tuin wil halen!

2. Wat is je budget? 

Daarbij mag natuurlijk ook niet vergeten worden dat elke houtsoort een andere prijs heeft. Hardhout soorten kosten doorgaans minder dan exotische houtsoorten of bijvoorbeeld Scandinavische houtsoorten, die erg weerbaar en duurzaam zijn. Heb je een kleiner budget, dan kies je beter voor een goedkopere houtsoort om voor een relatief lage prijs toch een volwaardige, mooie schutting te krijgen!

3. De vorm van het hout 

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met de vormen waarin de verschillende houtsoorten komen. Kokoshout is bijvoorbeeld doorgaans verkrijgbaar in panelen, of ‘lappen’, waardoor je in één keer een grote oppervlakte kunt beslaan. Traditionele houtsoorten komen dan weer meestal in planken, waardoor je een iets verfijndere look verkrijgt. Het opzetten van de schutting kost in dat geval dan wel weer iets meer tijd, terwijl dat werk bij kokos of bamboe veel sneller gaat!

Het belang van een schutting in de tuin

Particuliere woningen kunnen allen maar baten bij een schutting die bijdraagt aan de look, feel en stijl van de woning en de tuin op zich. De juiste keuzes maken is niet altijd eenvoudig, zoals dat bij alles wat met stijl en inrichting te maken heeft, het geval is. Bovenstaand overzicht geeft je echter de kans om precies de houtsoort te kiezen die in jouw situatie perfect is!

Over de auteur