Hoe leuk is het wanneer je fruit uit eigen tuin kunt eten? Hoewel je misschien denkt dat fruitbomen in Nederland niet handig zijn en enkel in warme oorden zoals Frankrijk, Spanje en Italië groeien, is dit niet het geval! Ook in Nederland is het mogelijk om fruitbomen te groeien. Er zijn echter wel wat dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een fruitboom in de tuin wilt zetten. Wij zullen wat meer vertellen over fruitboom planten en wat een makkelijke fruitboom is. Lees gauw verder als je hier wat meer over wilt weten!

welke fruitboom is geschikt om in Nederland te planten?

Er zijn een aantal bomen welke je prima in Nederland kan plaatsen. Een fruitboom kiezen is lastig, maar er is keuze genoeg. Bijvoorbeeld de appelboom! Mocht de keuze hierop gevallen zijn, is er nog meer om uit te kiezen. Het verschilt wat je precies wilt met de oogst, de ene boom geeft een handappel en de andere boom een moesappel. Ook qua hoogte kun je nog variëren. Een fruitboom kiezen is nog zo makkelijk niet! Mocht je liever een ander soort boom willen, kun je kiezen voor een perenboom of een pruimenboom. Wat betreft de perenboom is ook hier weer veel om uit te kiezen. Daarnaast verschilt ook de perenboom in hoogte. Zo kun je bomen op hoogstam, halfstam en laagstam. De pruimenboom is een hele makkelijke en simpele boom om in je tuin te hebben. Deze boom is namelijk zelfbestuivend! Dat betekent dat de boom geen andere bomen nodig heeft om te kunnen groeien. De perenboom en de appelboom hebben ook soorten er tussen zitten die zelfbestuivend zijn, maar ook varianten die dit niet hebben.

fruitboom in de tuin

Wanneer een fruitboom planten?

Je kunt een fruitboom het beste planten wanneer de boom niet aan het groeien is. Een fruitboom zit in de winter een soort van winterrust. Omdat de boom in een ruststand zit, is het het meest handig om een fruitboom in de winter de plaatsen! Ondanks dat je je fruitboom in de winter het beste kunt planten, is het wel belangrijk dat het nog niet aan het vriezen is. Wanneer het wel vriest, zal de boom dit niet overleven. Het is dus vooral aan te raden om je fruitboom zo vroeg mogelijk in de winterrust te planten. Dit geeft ook de meeste kans dat ze het goed zullen overleven en uiteindelijk in de zomer mooi zullen groeien. Dan kun je snel genieten van heerlijke stuken fruit!

fruitboom planten

Hoe een fruitboom planten?

Hoe kun je nu het beste een fruitboom in de tuin zetten? Er zijn een aantal fruitbomen en deze houden niet zo veel van teveel water. Zorg er dus voor dat de grond niet te nat is! Een te droge grond is ook niet aan te raden, dus een goede mix hierin vinden is belangrijk. Daarnaast houden fruitbomen ontzettend veel van de zon, dus om je makkelijke fruitboom helemaal tevreden te houden kun je het beste een zonovergoten plek uitkiezen.

Over de auteur