Als je in een pandemie toch fit wil blijven, ondanks het feit dat bijvoorbeeld alle sportscholen zijn gesloten, kan het lastig zijn om motivatie te vinden. Thuis zijn er tal van afleidingen die je weerhouden van de oefeningen die je zou willen doen. Vergelijk het met het feit dat je vroeger tijdens een proefwerkweek plotseling allerlei klusjes verzon die ineens belangrijker waren dan het studeren. Echter hoeft het niet per se ontzettend moeilijk te zijn om thuis iets aan fitness of andere vorm van beweging te doen. Dit kan je zo serieus nemen als je zelf wil. Zo is springen op de trampolines van je kids ook een vorm van beweging. Het kan echter nog steeds lastig zijn om jezelf te motiveren om thuis in beweging te komen, maar met deze tips wordt een workout thuis ineens veel makkelijker!

Zorg voor motivatie

Ben je geen fan van een rondje hardlopen en past wielrennen ook niet echt bij jou? Thuis sporten is voor iedereen een goede optie, want je bevindt je in een vertrouwde omgeving zonder pottenkijkers. Je moet jezelf dan wel goed zien te motiveren, er is namelijk niemand anders in de buurt die dat kan doen. En we snappen best dat dat niet altijd even makkelijk is. Daarom hebben we enkele tips voor je op een rijtje gezet die ervoor zorgen dat jij straks met plezier thuis je workouts doet.

Ga op zoek naar een digitale training die bij je past

Het allerfijnste aan thuis sporten is natuurlijk dat je zelf kunt kiezen wat voor soort workout je wil gaan doen. En omdat we tegenwoordig de mogelijkheid hebben om digitale trainingen te volgen, kun je er altijd wel een vinden die past bij jou. Doe dus van tevoren wat research: ga op zoek naar fitness apps en –sites die aansluiten bij jouw interesses. Wedden dat trainen een stuk makkelijker gaat als je jouw ideale workout hebt gevonden? 

Zorg dat je ruimte maakt om te trainen

Het lastige aan sporten thuis is dat je wat moet improviseren als het gaat om de ruimte die je nodig hebt om te trainen. Staat je kelder of zolder gedeeltelijk leeg, dan zou dat wel eens een goede plek kunnen worden! Een deels lege ruimte kun je makkelijk omtoveren tot een thuisgym. Heb je die luxe niet, bedenk dan van tevoren of je eventueel met het verplaatsen van wat meubilair genoeg ruimte hebt om die oefeningen te kunnen doen. Zo hou je tijdens je geplande sportuurtje ook echt een uur over om je workout te volbrengen en ben je niet eerst een half uur aan het verbouwen en verplaatsen van meubilair.

Plan je workouts

Thuis moet je je sportmomentjes zorgvuldig plannen. Omdat het makkelijk is om thuis andere dingen te gaan doen in plaats van te gaan sporten, kun je je workouts het beste inplannen alsof het afspraken zijn. Op die manier kun je al je andere activiteiten om je workout heen plannen en heb je geen excuus meer om niet van de bank af te komen. Pak die agenda er dus maar bij en maak een trainschema waar je tevreden over bent, maar die ook te behappen is. Is het dat niet, dan zul je zien dat opgeven veel eerder een optie is.

Deel je work-out plannen achteraf

In deze tijd willen velen van ons het liefst zo veel mogelijk over hun leven delen op social media. Voordat je echter je work-out plannen gaat delen via Instagram, Facebook of Twitter is het handig om te weten dat je dit beter niet voor het sporten kunt doen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat sociale erkenning ervoor zorgt dat we onze plannen niet zo snel doorzetten. Je kunt je work-out prestaties dus prima achteraf delen voor een extra schouderklopje en motivatie voor je volgende training, maar vooraf je plannen mededelen kan een averechts effect hebben op je inzet.

Een beloning werkt!

Je mag jezelf best een kleine beloning geven wanneer je je workout hebt afgerond. Je hebt jezelf er immers toch toe gezet om thuis te gaan sporten, zonder hulp van buitenaf. Natuurlijk is het beter voor je als je jezelf beloont met iets gezonds, maar omdat balans heel belangrijk is, mag een brownie of een glaasje wijn natuurlijk ook! En als je niet zo van dat soort versnaperingen houdt, kun je jezelf natuurlijk ook trakteren op een nieuw paar schoenen na een maand trainen. Dan groeit het enthousiasme om te blijven trainen ook nog eens.

Daarover gesproken: we weten allemaal dat we ons veel beter voelen in de juiste outfit. Hetzelfde geldt voor sporten. Als je dus je mooiste sportoutfit aantrekt, kan dat alleen al je motiveren om te gaan sporten. Ben je dus van plan om na je werk jezelf nog in het zweet te werken? Wissel dan gelijk je werkoutfit voor je sportoutfit, dan kom je er niet meer onderuit.

Over de auteur