Waar moet je nu precies op letten bij het toevoegen van bomen aan je tuin? Je leest hier 4 tips. 

1. Bepaal het doel van de boom 

Voordat je beslist wat voor een boom je in je tuin wilt plaatsen, is het goed om na te gaan wat het doel precies is. Dient de boom ter afscheiding? Wil je schaduw creëren of wil jij je tuin gewoon een natuurlijke uitstraling geven en misschien wel vogelvriendelijk maken?  

2. Kies een geschikte soort 

Voor welke boom je precies gaat, is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Zo is ook de beschikbare ruimte van belang.  

 • Leibomen 
  Deze bomen nemen weinig ruimte in beslag en lenen zich ideaal voor het maken van een afscheiding.
   
 • Meidoorn 
  Een diervriendelijke boom is de meidoorn. Veel vogels en bijen komen hier graag op af en ook deze past eenvoudig in een kleine tuin.
   
 • Fruitboom 
  Altijd al je eigen fruit in je tuin willen hebben? Denk dan eens aan een fruitboom. Hier heb je echter wel wat meer ruimte voor nodig.
   
 • Bolbomen 
  Heb je een kleine tuin? Dan is een bolboom absoluut een goede keuze. Eenvoudig, maar sierlijk.
   
 • Dakbomen 
  Deze bomen zijn uitermate geschikt voor het creëren van schaduw in je tuin, zeker als deze wat ruimer van opzet is.
   

3. Zorg altijd voor de juiste plek 

Het doel van de boom bepaalt grotendeels de plek waar hij moet komen. Houd in ieder geval rekening met de hoeveelheid zon en schaduw, maar ook met de wind. Zeker als je gaat voor jonge bomen is een plek vol in de wind minder geschikt. 

4. Maak het plaatje compleet 

Om je tuin de perfecte uitstraling te geven, vind je het wellicht prettig als alles één geheel vormt. Dit zorgt voor rust en ziet er tegelijkertijd strak en stijlvol uit. Mogelijk houd jij meer van een speelse indeling, ook dat kan. In welke mate de bomen dus moeten passen bij bijvoorbeeld de planten de overige inrichting, is geheel afhankelijk van je eigen voorkeuren.

Om een gevoel van eenheid en gezelligheid te creëren, kun je wel zorgen voor een afgestemd kleurenpalet en ga je het best voor een combinatie aan bomen en planten die afwisselend in elke tijd van het jaar in bloei staan. Zo ziet je tuin er altijd fraai uit. 

Nu de aanschaf nog 

Heb je het een en ander voor jezelf helder naar aanleiding van bovenstaande tips? Dan is het altijd goed om eens bij een tuincentrum te gaan kijken. Ook online kun je al een goede indruk krijgen en bomen direct bij de kweker kopen. Zo ben je verzekerd van een goede kwaliteit. Kijk bijvoorbeeld eens op Bomenkopen.nl voor een ruim assortiment. 

Over de auteur