Door een overkapping aan huis kun je het hele jaar door van je tuin genieten. Dus niet alleen maar bij mooi weer, maar ook als het weer slechter is. Sterker nog, het kan erg knus zijn om op dagen dat het buiten slecht is, lekker in de veranda beschut te zitten en te genieten van de elementen om je heen. Waar je vroeger eigenlijk altijd een expert moest inschakelen voor het plaatsen van zo’n veranda zijn er nu complete pakketten te koop, waarbij je zelf de veranda kunt plaatsen. Dit is een stuk goedkoper en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Zo lang je maar weet waar je op moet letten.

Zoals gezegd is het tegenwoordig erg makkelijk om zelf je tuin overkapping te plaatsen en ook het bestellen hiervan wordt steeds makkelijker gemaakt. Zo heeft Solundo.nl een configurator, die je door het hele proces loodst, zodat je de ideale terrasoverkapping voor jou kunt samenstellen en geen onderdeel mist in je bestelling. Daarnaast geven zij ook handige tips over het plaatsen, waardoor iedereen dat zou moeten kunnen. Om je met dat onderdeel nog extra te helpen, geven we je hieronder tips en de voordelen van het hebben van een terrasoverkapping.

Check goed bij je gemeente of je een vergunning voor de veranda moet aanvragen

Gemeenten zijn vrij hoe zij hun ruimtelijke ordeningsbeleid vormgeven. Dat houdt in dat gemeenten zelf kunnen bepalen of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een overkapping, of niet. Concreet betekent dit dat je moet controleren of je een vergunning nodig hebt of niet, vaak heb je slechts een meldingsplicht.

Als je een vergunning moet aanvragen, doe dat dan meteen goed en bespaar je ergernis

Als je wel een vergunning nodig hebt, dan moet je die zorgvuldig aanvragen. Dat houdt in de meeste gevallen in dat je specifieke informatie over je plannen moet verstrekken en daarnaast ook een tekening in moet dienen. Het aanvragen van een vergunning is over het algemeen niet gratis. Doe het daarom zorgvuldig. Zo voorkom je dat je geld verspilt en bespaar je jezelf een hoop ergernis. 

Verbeterde comfort en de bescherming tegen de zon

Er zijn verschillende soorten terrasoverkappingen, dus er een die het beste past bij jouw tuin en woning. Heb jij je terrasoverkapping direct tegen je huis en heb je openslaande deuren? Dan verruim je je woonkamer eigenlijk door deze deuren helemaal open te zetten. Hierdoor kan je woning ook nog eens in waarde stijgen! Het verbeterde comfort en de bescherming tegen de zon die een solide terrasoverkapping kan bieden, maakt het zelfs gemakkelijk om op deze manier de waarde van jouw huis te verhogen.

 Verschillende materialen

Hoe lang jouw terrasoverkapping meegaat, hangt voor een groot deel af van de materiaalkeuze. Daarom moet je ervoor zorgen dat je de voor- en nadelen van elke optie afweegt en deze bekijkt vanuit jouw specifieke behoeften. 

Kunststof of hout? 

Lichtgewicht en kosteneffectief, kunststof terrasoverkappingen zijn ideaal voor huiseigenaren met een beperkt budget. Ze zijn daarnaast enorm onderhoudsvrij, waardoor je geen tijd kwijt bent aan schuren en schilderen. Voor veel mensen gaat er echter niets boven hout als het gaat om een terrasoverkapping. Het is duurzaam en gaat lang mee, bovendien is het verkrijgbaar in een enorme selectie van soorten, kleuren en afwerkingen. Deze maken het gemakkelijk om jouw terrasoverkapping af te stemmen op de stijl van jouw huis.

Over de auteur