Wij hebben in Nederland weinig hoogteverschillen. In andere landen vormen dergelijke hoogteverschillen juist aanleiding voor leuke natuurstenen muurtjes in de tuin. Het ziet er prachtig uit, al die verschillende stenen die een homogene muur vormen en een mooie afscheiding tussen bijvoorbeeld grasveld en weg vormen. Je kunt deze ook zelf bouwen. Ook in een vlakke tuin.

Border van natuursteen

In Italië, Frankrijk maar ook het Verenigd Koninkrijk zie je ze veel, natuurstenen muren. Langs de weg, in steden en huizen, maar ook als border in tuinen. Ze zijn zelf te bouwen, al vergt dit de nodige aandacht. In Nederland zie je wel vaak dat de natuurstenen in een soort rechthoekige kooien van ijzerdraad worden gestort, maar dit heeft lang niet zo’n natuurlijke uitstraling. Bij het aanleggen van een hoger gelegen border of een erfafscheiding moet je op de volgende zaken letten. 

Welke stenen?

Het ligt aan je budget en smaak welke natuurstenen je uitzoekt. Mergel, zandsteen en kalksteen zijn Nederlandse steensoorten. Hier kun je kijken hoe bijvoorbeeld mergel gewonnen wordt en zie je meteen een voorbeeld van een muurtje met een on-Nederlandse uitstraling. We kunnen niet in je portemonnee kijken, online zoeken en vergelijken is de beste tip. Wel kunnen we aanraden om even met je verzekering te checken of je muurtje straks onder je inboedel- of opstalverzekering valt. Al lijkt dat laatste het meest waarschijnlijk

Fundering

Hoe hoger het muurtje wordt, des te dieper moet de fundering komen te liggen. Bovendien moet deze altijd breder zijn dan het muurtje zelf. Wanneer je een border wil creëren van pakweg een halve meter hoog, maak dan een (eventueel deels betonnen) fundering van zo’n twintig centimeter diep. En stapel de stenen taps toelopend naar boven, dan hebben ze meer steun aan elkaar. Ze moeten immers veel grond tegenhouden. Schrik trouwens niet van het aantal zakken cement dat je gebruikt. Door de onregelmatige vormen zal je veel plekjes op moeten vullen met dikke specie. Overigens kun je zelf beton creëren door het cement te mengen met grind. Het is fijn dat het allemaal niet smetteloos en netjes hoeft, zoals bij een binnenmuur. 

Zorg voor afwatering

Plaats op verschillende plekken een stukje pvc-buis of -pijp in de muur, deze zorgt voor afwatering. De beplanting in de border heeft die net zoals in potten nodig, en je creëert eigenlijk een uit de kluiten gewassen pot. Is het muurtje klaar, dan is het alleen nog een kwestie van aarde erin storten en je plantjes erin zetten. Wanneer deze gaan groeien en deels over het muurtje gaan hangen, geeft dat een verrassend effect. Je haalt er Toscane, de Cotswolds en de Dordogne mee naar je eigen, mondaine tuin!

Over de auteur