Je herkent het waarschijnlijk wel: je ligt heerlijk in de tuin te zonnen en er komt een daas aangevlogen. Voordat je het weet, heb je een dazenbeet te pakken. Een dazenbeet kan erg pijnlijk en vervelend zijn. Je kunt er zelfs tot een paar dagen daarna last van hebben. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de wondjes te verzachten. Wij zetten ze hieronder op een rijtje voor je!

Hoe voelt een dazenbeet?

Een daas wordt ook wel steekvlieg of paardenvlieg genoemd. Het is een venijnige, grijs bruine insect met grote ogen en vlekkerige vleugels. Een daas heeft ook vlijmscherpe tandjes en kan daardoor pijnlijke beten achterlaten. Hoe voelt een dazenbeet? De meeste mensen ervaren een pijnlijk en stekend gevoel. Dikwijls ontstaat er een schijfvormige zwelling op de plek waar je bent gebeten. Sommige mensen krijgen ook last van een allergische reactie en in dat geval kunnen de klachten vrij ernstig zijn. Denk aan ontstekingen, huiduitslag en een algemeen ziek gevoel. Een dazenbeet behandelen is dus heel belangrijk!

Wat te doen bij een daas steek?

Reinig de wonde met proper water en desinfecteer ze met een spray of zalf. Dazen kunnen namelijk ook bacteriën overbrengen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Met een koele, natte doek kan je de pijn en jeuk verzachten. Om ontstekingen te voorkomen is het belangrijk dat je de wonde schoon houdt totdat ze is genezen. Ook al heb je jeuk, probeer toch niet te krabben. Door te krabben zal de wonde minder snel genezen en bovendien vergroot je de kans op infectie. Verdwijnen de klachten na enkele dagen niet? Ontstaan er gele korstjes rond de wond? Of voel je je niet goed? Twijfel dan niet je huisarts te contacteren.

Wat moet je doen bij een dazenbeet

Een dazenbeet voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Dazen zijn vervelende insecten om op afstand te houden, maar met de volgende tips kan je wel een dazenbeet voorkomen.

Haal een dazenval in huis en gebruik een insectenwerend middel. Zoek ook regelmatig de schaduw op want dazen vliegen minder snel naar donkere ruimtes. Ze worden wel aangetrokken door donkere kleuren dus draag zoveel mogelijk lichtgekleurde kleding. Daarnaast draag je best kleren waarvan de stof een beetje dikker is. Dazen kunnen namelijk gemakkelijk door een dunne stof bijten. 

dit moet je doen bij een dazenbeet

En last but not least: wees extra voorzichtig bij warm en windstil weer en wanneer je een vijver in de tuin hebt. Ook in natuurgebieden met water moet je extra alert zijn. Dazen hebben namelijk water nodig om eitjes in te leggen. 

Lees ook: 5 tips om wespen weg te houden

Over de auteur