Upcycling is niet alleen voor binnenshuis, ook voor de tuin zijn er genoeg ideeën om deze buitenruimte een geheel nieuwe look en feel te geven met oude, gebruikte spullen. Bekijk enkele van onze suggesties hieronder om je te helpen met upcycling en ervoor te zorgen dat de tuin klaar is voor de terugkeer van het mooie weer.

Plantenbakken

Er is een enorme verscheidenheid aan items die kunnen worden geüpcycled tot een opwindende nieuwe plantenbak voor je tuin. Banden zijn een goed voorbeeld; zorg ervoor dat ze grondig worden schoongemaakt voordat je begint met het toevoegen van een laag of twee primers. Voeg vervolgens de door jou gekozen kleur tuinverf toe, inclusief de binnenkant van de band voor het volledige effect. Draai de band zodat deze rechtop staat en vul de binnenkant met aarde langs de onderkant (misschien wil je ook overwegen om onkruidwerende stof toe te voegen). Je bent dan klaar om je planten op te hangen. Bevestig een stevig stuk pijp of reserve ophangbeugel aan je muur en plaats je nieuwe plantenbak.

Hoe zit het met het vullen van je oude regenlaarzen met aarde en ze beplanten met heldere en kleurrijke bloemen of planten voor een leuke plantenbakoptie? Of oude theepotten en kopjes gebruiken en een kruidentuin aanleggen? Oude kruiwagens kunnen ook geweldige plantenbakken zijn en een rustiek, landelijk gevoel in de tuin brengen. De mogelijkheden zijn echt eindeloos!

Upcycling ideeën in de tuin

Voederplekken voor vogels

Wist je dat je een simpele plastic fles kunt gebruiken als nieuwe vogelvoeder? Maak met een boormachine op lage snelheid twee gaten die groot genoeg zijn om het handvat van een houten lepel er doorheen te laten passen. Zodra de lepel op zijn plaats zit, maak je het gat aan de andere kant van het handvat iets groter om ervoor te zorgen dat het vogelvoer op de kop terechtkomt zodra de fles is gevuld. 

We houden ook van het idee om oude theekopjes als vogelvoeders te gebruiken. Je kunt ze op een wat hogere plek in je tuin plaatsen zodat de vogels gemakkelijk bij het voer kunnen, of je kunt ze aan de handvatten aan bomen of struiken hangen. Als je het vogelzaad met reuzel of niervet mengt en een nacht in de koelkast laat staan, kun je er zeker van zijn dat het zaad niet over het hele gazon terechtkomt!

Tuinmeubelen

Wat dacht je ervan om nieuwe tuinmeubelen te maken met ongebruikte pallets? Vergeet niet dat achtergelaten houten pallets overal in tuinen en garages op de loer liggen. Wees voorzichtig bij het selecteren van niet meer gebruikte pallets, aangezien ze schadelijke chemicaliën en bacteriën kunnen bevatten of gemaakt zijn van onder druk geïmpregneerd hout.

Demonteer gewoon de pallets en gebruik een minizaag om de planken op de gewenste maat voor je tafel en stoelen te zagen. Schakel vervolgens over op een accuboormachine of een accuschroevendraaier om vervolgens de pallets in de door jou gewenste lay-out en stijl in elkaar te zetten. Strijk alles glad met een schuurmachine en spuit er wat kleur of lak op, afhankelijk van je voorkeur uiteraard.

Als je geen zin hebt om banden te upcyclen tot een nieuwe plantenbak, kunnen ze in plaats daarvan ook worden omgevormd tot nieuwe terrasstoelen. Maak je banden schoon, breng een paar lagen primer aan en daarna verf in de kleur van je keuze. Bevestig dan herstelde kussens aan de bovenkant van uw banden voor extra comfort. Je kunt zelfs meerdere banden op elkaar aansluiten om de stoel meer hoogte te geven.

Upcycling ideeën tuin

Labels voor planten

Er zijn verschillende items die kunnen worden geüpcycled om je nieuwe plantenetiketten te worden, zodat je weet wat waar is geplant en er geweldig uitziet tussen de bloembedden.

Ten eerste houden we van ‘kurkmarkers.’ Schrijf met een markeerstift de naam van de plant of het kruid en bevestig de kurk aan de bovenkant van een bamboestok of houten spies die op de gewenste lengte kan worden gemaakt. Je zult zien wanneer het plantenetiket op zijn plaats zit dat een kurk een goede keuze is om ervoor te zorgen dat hij opvalt in je tuin.

Probeer als alternatief wat lollystokjes in felle kleuren te schilderen en plantnamen vetgedrukt te schrijven voor markeringen die er echt uitspringen. Of neem wat gladde kiezelstenen en schilder deze, creëer een mooi ontwerp in eenvoudig zwart of wit, of schilder de stenen met buitenverf. Je zou de naam van de plant kunnen schrijven, of heel creatief kunnen worden en er een aardbei, wortel, tomaat enz. op kunnen tekenen om te laten zien wat er op die plek in de grond is geplant.

Over de auteur