Voordat een overkapping geleverd wordt, wordt eerst het hout nog volledig gladgeschaafd, zodat je een mooi afgewerkte overkapping in de tuin hebt staan. Maar, wat is dit precies en waarom is dit een voordeel? In deze korte blog leggen we het uit.

Gladgeschaafd vs. fijnbezaagd

We beginnen gelijk bij het verschil: fijnbezaagd hout is hout dat nog niet geschaafd is. Dit hout gebruik je liever niet direct voor het maken van een overkapping omdat het nog een ruw oppervlak heeft en splinters bevat. Ook kun je dit hout niet gelijk beitsen, oliën of impregneren, maar zou je het hout eerst zelf glad moeten schuren.

Gladgeschaafd hout daarentegen is, het woord zegt het eigenlijk al, glad geschaafd door middel van een schaafmachine. Hierdoor houd je mooie gladde balken en planken over. Je kunt dit hout gelijk plaatsen of behandelen.

Douglas hout

Douglas hout is een supergeschikte houtsoort voor buiten. Het is duurzaam, stevig en van nature goed bestand tegen vocht. Hierdoor gaat het lang mee en heb je minder kans op bijvoorbeeld houtrot dan bij sommige andere houtsoorten. Om de levensduur van jouw (terras)overkapping nóg langer te maken kun je ervoor kiezen deze te beitsen, oliën of impregneren. Hiervoor dient het hout wel mooi glad te zijn, maar omdat wij al ons hout gladgeschaafd, kun je direct aan de slag!

Jarenlang plezier

Ons hout wordt, afgezien van het gladschaven, onbehandeld geleverd. Wel is het mogelijk de rabatdelen van de overkapping zwart geïmpregneerd te bestellen, zo geef je jouw overkapping net een andere uitstraling. Wil je de (terras)overkapping volledig een andere kleur geven of juist de natuurlijke uitstraling van het Douglas hout behouden? Dan kun je ervoor kiezen een gekleurde of transparante beits of olie te gebruiken. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar zorgt ook voor een extra lange levensduur van jouw overkapping!

Over de auteur