Net zoveel als het interieur van een huis vertelt over zijn bewoners kan je uit de tuin perfect afleiden met wat voor soort persoon je te maken hebt. De tuin is dan ook een ideale ruimte om je persoonlijkheid te laten botvieren, om compleet aan te passen naar je eigen wensen. Tuinen in landelijke stijl zijn de laatste jaren terug aan een grote opmars bezig. Maar wat is dat nu eigenlijk een landelijke tuin? Hoog tijd voor een onderzoek!

Landelijke tuin: manusje van alles

Om maar even vaag te beginnen: tuinen in een landelijke stijl zijn simpelweg tuinen die in het landschap passen. Wat is dat, in het landschap passen vraagt u? Dat is een tuin die zich bewust is van zijn omgeving. Een organisch geheel waar je een duidelijke evolutie in kan zien naargelang de plaats in de tuin. Een landelijke tuin is bij uitstek geschikt voor de wat grotere tuinen. Logisch want een leuk idee is dan ook om de stijl aan te passen hoe dieper je de tuin in trekt. Een manier van tuinbewerking die op kleine oppervlakten nogal rap potsierlijk eruit kan zien.

Tuinen in landelijke stijl: de natuur is niet mis

Een tuin in landelijke stijl is qua ontwerp vaak net wat formeler en strakker hoe dichter je je bij de woning bevindt. Duidelijke lijnen en goed bijgehouden groen geven het geheel bij de woning een verzorgde uitstraling. Hoe verder je de tuin binnengaat hoe meer de beplanting en de lijnen lossen worden. Zo kan de tuin uiteindelijk op een organische manier opgaan in de omgeving.
Typisch is dan ook dat de tuin opgedeeld wordt in verschillende ruimtes met een eigen functie. De boomgaard, het terras, het bloemenperk of de vijver: het kan allemaal. Vaker wel dan niet omsluit een hoge haag de tuin. Vergeet hier echter de doorkijkjes niet: zo blijft het uitzicht richting elk deel optimaal. Typische planten die terug te vinden zijn in tuinen in landelijke stijl zijn klimplanten, jaarlijks terugkerende bloemen en uiteraard: heel veel gras.

tuin in landelijke stijl

Tuinen in landelijke stijl: het materiaal

Vanzelfsprekend zijn natuurlijke materialen bijzonder belangrijk in landelijke tuinen. Dat is echter niet het enige, een even essentieel onderdeel is de bestrating. En slingerend paadje of een gezellig gemetseld muurtje, een stukje grind eventueel: het helpt allemaal voor die uitstraling waar u zo van droomt. Ook een vijver is een ideaal instrument binnen de landelijke tuin. Een ronde vijver is een goed idee om centraal te plaats, een langere rechte vijver kan zowat overal verschijnen. Vergeet hier de zuurstofplanten niet en de vissen niet! In ieder geval is water een onmisbaar onderdeel van de tuin.

Zo. Nu u een goed idee hebt van wat een landelijke tuin is en wat de onmisbare onderdelen van zo’n tuin zijn is het tijd de handen uit de mouwen te steken. Alles draait immers om wat u uit uw tuin wenst te halen en wat u graag ziet. Let wel dat er één grote valkuil is om niet in te trappen. Een valkuil waar eigenaars van tuinen in landelijke stijl wel eens te licht overgaan: het organisch karakter betekent niet dat er geen onderhoud nodig is. Integendeel zelfs. Al is dat voor de echte tuinier enkel een pluspunt.

Over de auteur