Een prachtig bezit

Een houten tuinhuis is een prachtig bezit. Vaak realiseren mensen zich dit pas, als ze al een tijd een tuinhuis hebben. De voordelen van een eigen tuinhuisje zijn legio. Zo kun je in tuinhuisjes veel spullen opslaan en veilig en droog bewaren. Denk bijvoorbeeld aan tuinstoelen, tuinmeubilair, fietsen, een barbecue of handgereedschappen. Daarnaast is een tuinhuis ideaal om te gebruiken als extra hobbyruimte – denk aan schilderen – of als een plek war je even kunt relaxen. Voordelen genoeg dus. Maar een nadeel van een houten tuinhuis is, zo vinden veel woningbezitters, het periodiek onderhoud dat een tuinhuisje nodig heeft. Dit kost tijd, geld en moeite. En de vraag is daarbij natuurlijk hoe u uw houten tuinhuisje het beste kunt onderhouden, zodat de kwaliteit en uitstraling van uw tuinhuisje goed op peil blijven! Gebruik onderstaande ideeën voor het goed onderhouden van uw tuinhuisje. En het zal blijken dat het onderhoud eenvoudiger is dan u misschien denkt.

1. Zorg voor goede, weerbestendige verf

Het is aan te raden om uw tuinhuis te verven met een kwaliteitsverf. Een buitenlak die bestand is tegen uiteenlopende weersomstandigheden. Daarbij moet u denken aan vorst in de wintermaanden, de regenval in najaar en voorjaar en de hitte van de zon in de zomertijd. Door te kiezen voor een goede verflaag van een beter merk, kunt u de levensduur van uw tuinhuis aanzienlijk verlengen. Schuur voor het verven het tuinhuisje eerst goed op en gebruik voor extra hechting een goede primer voor buitenverf.

2. Houtolie doet wonderen

Een andere goede methode om jouw blokhut of tuinhuisje in optimale conditie te houden, is om speciaal voor buitenhout gefabriceerde houtolie te gebruiken. Met name tegen vochtige omstandigheden helpt houtolie goed. De olie gaat namelijk condensvorming tegen en voorkomt dat er schimmels of groenaanslag op het hout van uw tuinhuis ontstaan.

3. Regelmatig even schoonmaken en tussentijds onderhoud kunnen geen kwaad

Ten slotte kunt u de levensduur van uw tuinhuis ook verlengen door de buitenkant van het huisje goed in de gaten te houden en deze regelmatig te reinigen. Dat kan met een speciale houtreiniger voor dit soort klussen. Maar ook kun je het tuinhuisje gerust schoonmaken met een hogedrukreiniger. Houdt verder regelmatig in de gaten of het hout van uw tuinhuisje nog in orde is. Kleine beschadigingen en gaatjes kunt u het beste zo snel mogelijk opvullen met een houtvuller, om houtrot te voorkomen. Alvast veel succes!

Over de auteur