Een heerlijke duik nemen in je eigen zwembad!

Een tuin is de ideale plek om te ontspannen op een mooie zomerse dag. Zeker na een dag hard werken, is er niets lekkerder dan een heerlijke duik nemen in je eigen comfortabele zwembad. En dan hebben we het niet over een opblaasbaar intex zwembad, maar een echt ingegraven zwembad. Maar in jouw tuin een fraai zwembad aanleggen: hoe pak je dat nu precies aan? Is een zwembad aanleggen niet een te ingewikkelde klus die je beter maar uit kunt besteden aan een professionele zwembadbouwer? Het antwoord is misschien verrassend: nee, dat hoeft niet. Als je een beetje een handige klusser bent, kun je prima zelf een zwembad aanleggen in de achtertuin. Maar dan moet je deze intensieve klus wel doordacht en slim aanpakken. Met onderstaand stappenplan wordt zelf een zwembad uitgraven en zelf een zwembad bouwen eenvoudiger dan je op het eerste gezicht zou denken! 

Ontwerp: kies jouw zwembad & bepaal de afmetingen

Een zwembad aanleggen begint net als bij elk bouwproject met een goed doordacht plan. Eerst bepaal je natuurlijk welk zwembad je in de tuin wilt plaatsen. Uiteraard moet jouw keuze qua oppervlakte goed in de tuin passen. Bepaal de exacte locatie – denk hierbij aan plekken in de tuin met veel zonlicht! – en houd hierbij rekening met voldoende overblijvende ruimte rond het zwembad. En zorg ook dat er ruimte is voor eventuele extra’s als een buitendouche, sauna of leuk terrasje om te zonnen na of voor het zwemmen. Kijk goed naar het soort zwembad (zoals een polyester bad of bouwkundig bad), jouw beschikbare financiële bestedingsruimte en het doel van jouw bad (dobberen, relaxen of baantjes trekken). Verder moet je nadenken over het verwarmen van jouw zwembad en mag je bij het zelf een zwembad aanleggen niet vergeten hoe je het bad wilt afdekken na gebruik, bijvoorbeeld via een eenvoudig plastic zeil, een grote houten afdekking of een rolluik. Bereken goed door welke kosten je kunt verwachten, want buiten je budget komen is niet iets waar je mee te maken wilt krijgen.

Plannen van het bouwproject erg belangrijk: de belangrijkste stappen 

Zelf een zwembad bouwen vraagt een grondige organisatie en planning. Hoe zien de hoofdstappen van de werkzaamheden eruit? Je begint bij de uitvoering van het project natuurlijk met het zwembad uitgraven. Dit kun je zelf doen met een gehuurde graafmachine. Hierna moet de zwembadbodem me beton gestort worden. Vervolgens worden de muren van het zwembad opgemetseld. Als je een handige doe-het-zelver bent, kun je ook dit project zelf uitvoeren. Toch is het aan te raden om voor zaken als het beton storten en de muren op metselen specialisten in te schakelen. Deze kunnen ook de zwembadwanden en bodem voor je afdekken met folie en de benodigde leidingen leggen. Nadat de folie is aangebracht wordt de filter- en pompinstallatie aangebracht. Dit kun je zelf doen, maar een installateur inschakelen is altijd een veilige optie. Ten slotte worden de zwembadranden afgewerkt met tegels. Wat volgt zijn nog enkele afrondende werkzaamheden op het gebied van de technische installatie en afstelling van de pomp en elektra.

Tijdsduur en kosten van een eigen zwembad aanleggen

Zelf een zwembad bouwen doe je niet eventjes in een vrij weekend. Over het project gaan van A tot Z enkele weken tot enkele maanden, als je het tenminste goed en grondig wilt doen. De kosten die een zwembad aanleggen met zich meebrengt, kunnen als snel oplopen tot 25.000 tot 30.000 euro voor een bouwkundig zwembad. Doe je alles zelf, dan vallen de kosten vaak duizenden euro’s lager uit. Logisch, omdat je dan minder arbeidsloon hoeft te betalen. Wat je ook van plan bent en wat jouw budget ook is: zelf een zwembad aanleggen is een van de meest enerverende en belonende klussen die er is!

Over de auteur