Wie houdt er niet van een zonnige dag? Een heerlijk zonnetje en dito temperaturen. Helaas kunnen de temperaturen snel oplopen, zowel binnen als buitenshuis. Dan is de zon ineens toch niet meer zo lekker. Een goede en effectieve zonwering is dan een uitkomst. We geven tips voor de beste zonwering.

Screens

Een screen is de meest effectieve manier om het in huis lekker koel te houden. Een screen is een zonwerend doek dat strak voor het raam geplaatst is en van boven naar beneden beweegt. Behalve het zeer goede zonwerend vermogen heeft een screen nog meer voordelen. Doordat de screen vlak voor het raam is gespannen, bespaar je een heel stuk ruimte. Ook heb je met een screen geen inkijk van buitenaf, terwijl je door de screen zelf wel naar buiten kunt kijken.

Rolluiken

Rolluiken worden op dezelfde manier gemonteerd en bewegen op dezelfde manier als screens. Rolluiken zijn niet van doek gemaakt, maar van kunststof. Behalve optimale verduistering hebben rolluiken ook geluidswerende en isolerende eigenschappen. Verder bieden ze bescherming tegen inbraak en weersomstandigheden. Je kunt niet door rolluiken naar buiten (of naar binnen) kijken Al deze eigenschappen maken rolluiken bij uitstek geschikt om voor te plaatsen.

Uitvalschermen

Een uitvalscherm heeft een simpele constructie: twee draagarmen zorgen ervoor dat het scherm naar beneden wordt uitgeklapt, zodat het scherm schuin voor het raam komt te hangen. Het voordeel van deze zonwering is dat deze relatief goedkoop is. Daarbij houdt een uitvalscherm je huis vanzelfsprekend ook heerlijk koel.

Knikarmschermen

Met een knikarmscherm houd je niet alleen de woning koel, maar heb je tegelijkertijd ook een schaduwrijk terras. Een knikarmscherm wordt, net als een uitvalscherm aan de gevel boven het raam gemonteerd. In tegenstelling tot het uitvalscherm bewegen de draagarmen niet verticaal maar horizontaal. Het doek wordt dus naar voren uitgerold door de knikarmen. Hierdoor krijg je geen zon op de ramen, maar heb je ook direct een scherm waar je onder kunt zitten.

Shutters

Shutters zijn luiken, meestal gemaakt van hardhout of aluminium, voorzien van verstelbare lamellen. Je kunt ze zowel binnen als buiten de woning monteren. Doordat de lamellen verstelbaar zijn, kun je zelf de hoeveelheid lichtinval en de mate van inkijk bepalen. Als je de shutters aan de buitenkant van het de ramen laat monteren, biedt het ook nog extra bescherming tegen inbraak en stormschade.

Parasols

Op een terras is een parasol onontbeerlijk. Ze zijn er dan ook in vele soorten en maten. Er zijn in principe drie soorten parasols: stokparasols, knikparasols en zweefparasols. Een stokparasol is een niet meer dan een stok die recht onder het scherm staat. Een stokparasol heeft als nadeel dat je hem steeds met de zon mee moet verschuiven. Een knikparasol is een stokparasol met een kantelbaar scherm. Hiermee voorkom je dat je de parasol steeds moet verschuiven. Bij een zweefparasol hangt het scherm vrij boven het terras en staat de stang aan de zijkant. Dit biedt als voordeel je geen last hebt van de poot van de parasol.

Over de auteur