De bohemian tuinstijl is een stijl die toeneemt in populariteit. Bohemian is een zeer uitgesproken tuinstijl waarmee je alle kanten op kunt en waarvan wordt gezegd dat het momenteel dé tuintrend is. Maar: wat is eigenlijk een bohemian tuin inrichting? Om antwoord te krijgen op deze vraag, lees je op deze pagina alles over de bohemian tuin.

Wat is kenmerkend voor een bohemian tuin?

Bohemian kenmerkt zich door het gebruik van natuurlijke materialen. Je vindt geen strakke lijnen en niet alles blijft even netjes binnen de perken. De tuinmeubelen zijn verfijnd en gemaakt van materialen zoals rotan en bamboe. Sierkussens hebben een vrolijke print. De hoofdrol in een bohemian tuinontwerp is echter weggelegd voor de planten. Deze zijn weelderig en in overvloed aanwezig. De beplanting wordt niet netjes in vorm geknipt, maar mag zijn natuurlijke vormen aannemen. Tegels zal je slechts in beperkte mate terugvinden in dit type tuin. De basis wordt juist vaak gevormd door een gazon van gras, waardoor je ook een rustpunt in je tuin hebt. Gezien al deze kenmerken heb je met een bohemian tuinontwerp al snel het gevoel dat je je in warmere oorden bevindt!

Hoe maak ik een bohemian tuin ontwerp?

Ga je jouw eigen bohemian tuin ontwerpen, dan is het natuurlijk allereerst van belang om te bepalen hoe je jouw tuin wilt gebruiken. Je wilt natuurlijk dat jouw tuin zo goed mogelijk aansluit op jouw persoonlijke behoeften. Wil je een groot gazon, of geef je de planten juist extra ruimte? En waar plaats je jouw tuinbank? Heb je over deze punten de knoop doorgehakt, dan kan je beginnen aan de bohemian tuin inrichting. Hierbij is niet alleen het gebruik van natuurlijke materialen belangrijk, ook is van belang welke kleuren je gebruikt. Je kan veel kleur aanbrengen in je tuin, de bohemian tuinstijl is immers uitbundig! Dit geldt zowel voor je tuinaccessoires als voor je planten. Maak je ontwerp natuurlijk niet te strak en geef de planten de ruimte om te groeien.

Welke planten neem ik op in mijn bohemian tuin ontwerp?

In een bohemian tuinstijl hebben zoals gezegd de planten, die in overvloed aanwezig zijn, de hoofdrol. Als je dol bent op kleuren, kan je je hart ophalen met dit type tuin ontwerp. Je mag namelijk het hele kleurenpalet aan kleuren gebruiken. Bij geschikte planten met mooie kleuren kan je bijvoorbeeld denken aan lavendel, alliums, gladiolen en dahlia’s voor de paarstinten. Combineer je dit met heesters, muhlenbergia capillaris en de kogelboterbloem, dan heb je ook wit, roze en oranje in je tuin. Bohemian kenmerkt zich ook door het gebruik van exotische planten zoals palmbomen, cactussen of bamboe. Het is dan ook niet vreemd dat de bohemian tuinstijl vaak wordt vergeleken met tuinen op Ibiza.

Wat voor overkapping in je bohemian tuin?

Terrasoverkappingen zijn populair. Heb je een terrasoverkapping in je tuin, dan kan je fijn in je tuin zitten terwijl je goed beschermd bent tegen de elementen. Een overkapping van staal en glas past echter niet goed in een bohemian tuin inrichting. Wil je de bohemian stijl volledig doorvoeren, dan kan je kiezen voor een parasol met een gekleurde print. De overkapping die het beste bij bohemian past is echter de pergola. Laat je deze begroeien met klimplanten, dan zit je in de zomer heerlijk in de schaduw. Geschikte planten hiervoor zijn de passiebloem en de clematis. Deze planten kunnen je gehele pergola bedekken, terwijl je ook kunt genieten van prachtige bloemen. Snoei de planten vooral niet bij: in een bohemian tuin krijgen de planten natuurlijk alle ruimte.

Over de auteur