Mos en mosbestrijding

Heb je mos in het gazon en wil je weten hoe je mos bestrijden in gazon toepast? Mos kan als hinderlijk ervaren worden en het blijkt niet altijd even makkelijk om dit van het gazon weg te krijgen. Wat is mos eigenlijk en hoe ontstaat het op je mooie grasveld? Een mos is een kruidachtige landplant. Mossen groeien dicht op elkaar en vormen zo een mat. Vaak zien we ze op rotsen, bomen en op het gazon. Ze hebben geen echte wortels maar hechten zich wel vast. Daarom trek je ze ook niet zomaar uit je grasmat. Oorzaken voor veel mos in het gazon zijn een erg natte grond, te kort maaien van het gras, een te zure grond of onvruchtbare grond. Mossen verspreiden zich door middel van sporen en vegetatief.

Waar komt mos het meest voormosbestrijding

Mos houdt van schaduw terwijl gras hier juist minder goed tegen kan. We zien mos dan ook voornamelijk op schaduwrijke plekken, daar waar het gras minder goed groeit. Zo krijgt mos al snel de overhand. Mos zorgt ervoor dat het gras uiteindelijk helemaal geen kans meer krijgt. Bovendien is mos niet gewenst op een mooie grasmat. Het mos bestrijden in gazon is dan ook het eerste plan van aanpak.

Mos bestrijden in gazon

Producten met ijzersulfaat werken goed bij het mos bestrijden in gazon. Dit is er in korrels, poedervorm en als vloeistof. Helaas zijn producten met ijzersulfaat niet echt goed voor het milieu. Daarnaast verdwijnt het mos tijdelijk maar kan later weer terug keren. Het probleem bij de oorzaak aanpakken is daarom een veel betere oplossing. Zaai op schaduwrijke plekken liever schaduwgazon dan gewoon gazongras.

Mosbestrijding

De bodem moet niet te zuur worden. Dit kan voorkomen worden door kalk aan te brengen. Dit wordt bij voorkeur buiten de zomermaanden om gedaan. Ook houdt het mos niet van een goede bodem, dus zorgen we dat deze voorzien is van meststoffen. Door compost over de grond te verspreiden voordat er ingezaaid wordt, krijgt mos minder kans. Ook kan er jaarlijks compost over het gazon verspreid worden.

Het gras moet zeker niet te kort gemaaid worden. Kort gras kan de felle zon minder goed aan en zal gaan verdorren. Hierdoor wordt de grasmat dun of er ontstaan zelfs kale plekken. Mos steekt dan sneller de kop op.

Mos verwijderen

Om mos te verwijderen zal het gazon geverticuteerd moeten worden. Het liefst wordt dit tweemaal per jaar gedaan, in maart en augustus. Tijdens het verticuteren worden mos en de viltlaag verwijderd. Dit lijkt nog het meest op het harken van het gazon. De hechtwortels van het mos worden afgesneden. Gras verticuteren doe je met een verticuteermachine. Ook kunnen er met een riek gaten in het gazon worden geprikt. Met een puntige bladhark kan nu het mos weggeharkt worden. De gaten in het gazon zorgen voor de beluchting, iets waar het mos niet blij mee is. Met de hand mos verwijderen vergt wel wat meer inzet maar is goed te doen bij kleine stukjes mos in het gazon.

Hoe vaak mos bestrijden in gazon

Wie ervoor zorgt dat mos minder kans krijgt zal ook minder vaal te maken krijgen met mos bestrijden in gazon. Minimaal eenmaal per jaar verticuteren is aan te raden, net als het strooien van kalk. Ook bemesting is aan te raden, bij voorkeur na het verticuteren.

Over de auteur