De lente is inmiddels in volle gang. De eerste warme dagen van het jaar zijn een feit en er liggen er nog velen in het verschiet! Tijd dus om je tuinmeubelen een grondige schoonmaakbeurt te geven, zodat je die dagen optimaal in de tuin te kunt genieten. We geven je met onderstaande tips graag een duwtje in de rug.

Hoe je tuinmeubilair het beste schoonmaakt, hangt helemaal af van het materiaal van je meubelen. In dit artikel geven we per materiaal de bijpassende schoonmaaktips.

Hout

Tijdens de schoonmaak van nieuwe houten tuinmeubelen dien je voorzichtig te werk te gaan. Een hoge drukspuit kan namelijk al blijvende schade aanrichten. Maak houten tuinmeubelen altijd schoon met een zachte borstel en een sopje van groene zeep of tuinmeubelreiniger. De natuurlijke waslaag van het hout blijft daarmee zoveel mogelijk in tact. Wrijf je schone tuinmeubels eventueel in met een dikke laag tuinmeubelolie.
Zijn je houten tuinmeubelen al wat verweerder, dan is grondiger onderhoud vereist. Boen de meubelen schoon met een harde borstel en wrijf ze met een schuurborstel in met houtreiniger. Laat de houtreiniger tien minuten intrekken en schrob de meubelen na met een harde borstel. Spoel de meubelen af, laat ze drogen en zet ze in de tuinmeubelolie.

tuinmeubelen schoonmaken

 

Wicker

Wicker is over het algemeen heel onderhoudsvriendelijk. Toch kan er vuil tussen het vlechtwerk terecht komen. Dit vuil kun je het best verwijderen door een niet schuimende zeep aan te brengen op de meubelen en ze vervolgens af te spoelen met de tuinslang. Het is aan te raden om de meubelen ook zo nu en dan te behandelen met een wicker en textileen reiniger en ze daarna een nieuwe beschermlaag te geven met een wicker en textileen beschermer.

Aluminium

Ook tuinmeubelen van aluminium zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk. Je hoeft ze slechts zo nu en dan te reinigen met een niet agressieve aluminium, chroom en RVS reiniger. De rugleuningen en zittingen bestaan vaak uit textileen, dat je dezelfde behandeling kunt geven als wicker.

Staal en RVS

Meubelen van staal beschikken over een dikke coating, die de meubelen beschermt tegen weersinvloeden. Het is daarom al voldoende om de meubelen zo nu en dan af te nemen met een sopje. RVS meubelen beschikken niet over deze coating. Op deze meubelen kan vliegroest ontstaan, wat eenvoudig te verwijderen en te voorkomen is met een aluminium, chroom en RVS reiniger.

Over de auteur