Het plaatsen van een tuin- of terrasoverkapping is een klus die de nodige aandacht en voorbereiding vraagt. Want in ons land is een tuin- of terrasoverkapping van groot belang. En als er iets is dat je wilt bij het plaatsen van een overkapping op het terras of in de tuin, is het wel gedegen kwaliteit. Maar hoe pak je dit slim aan? Als je de vijf tips die hieronder staan gebruikt, kan het bijna niet meer verkeerd gaan bij het kiezen van de voor jou perfecte overkapping voor je tuin of terras!

tuinkamer
Bron afbeelding: Verasol

De plek waar de overkapping komt

Een eerste aandachtspunt is het kiezen van de plek waar je een tuin- of terrasoverkapping wilt plaatsen. Wil je de overkapping direct aan je woning bevestigen of kies je voor een losstaande overkapping op een bepaalde plek in de tuin? Bij een terrasoverkapping kiezen veel mensen ervoor om een overkapping aan de woning vast te maken. Hierdoor lijkt je huis immers een stuk groter te worden. Toch heeft deze optie ook nadelen. Een overkapping direct aan de woning zorgt namelijk voor veel minder lichtinval in huis. Daarom kan het verstandig zijn om te kiezen voor een overkapping ergens in de tuin, los van je woning.

Zorg dat er voldoende licht binnenkomt

Wil je toch een overkapping direct achter je huis, kies dan voor een lichtdoorlatende glazen overkapping. Vandaag de dag is er qua overkappingen vel keuze en kun je kiezen voor een overkapping met lichtkoepels. Hierdoor komt er via de zon toch veel zonlicht en warmte binnen en profiteer je van gratis energie! Mocht het buiten bloedstollend heet zijn, dan is er bij een overkapping altijd de mogelijkheid om te kiezen voor extra zonwering die flexibel in te zetten is.

Bepaal de juiste afmeting

Natuurlijk is de lengte en breedte van de terras- of tuinoverkapping ook iets om goed over na te denken. Veel mensen kiezen, zonder er echt bij na te denken, voor een kleinere overkapping. Vooral omdat dit geld scheelt. Maar mocht je visite ontvangen of als het tegelijk waait en regent, dan baal je natuurlijk van het kleine oppervlakte. Onderschat de breedte en lengte van de overkapping daarom niet en kies liever voor een iets grotere maatvoering.

Kleuren en vormgeving

Maak je een overkapping van hout of te verven materiaal, dan is de kleurkeuze een punt van aandacht. Doorgaans zijn de standaard materialen die voor overkappingen worden gebruikt uitgevoerd in een houtkleur. Door te kiezen voor een verrassende kleur als wit, creëer je gevoelsmatig extra ruimte en geef je de overkapping een lichte en frisse sfeer. Een goed idee voor woningeigenaren die van ruimte en stijl houden!

Denk na over de inrichting

Ten slotte is het natuurlijk de vraag hoe je de terrasoverkapping of het overdekte tuinterras gaat inrichten. Het is aan te raden om te kiezen voor dezelfde stijl als je woning, zodat je visueel een eenheid creëert tussen je huis en de tuin. Zorg verder voor voldoende sfeer, bijvoorbeeld door gezinsfoto’s op te hangen, een mooi schilderij aan de wand of door leuke hangplanten aan de terraswanden te hangen!

Bron uitgelichte afbeelding: Verasol

Over de auteur