Je was aan een waslijn in je achtertuin of op je balkon te drogen hangen, lijkt misschien ouderwets, maar eigenlijk is er helemaal niets mis mee. Het lijkt misschien hard werken, maar er zijn enkele grote voordelen aan het aan de lijn drogen van je wasgoed. Daarnaast is de taak zelf een stuk makkelijker geworden. Zo kun je tegenwoordig een wasmand kopen die makkelijk te tillen is en waar de was goed in op te bergen is. Droogmolens kunnen tegenwoordig makkelijk worden ingeklapt wanneer deze niet worden gebruikt, ze zijn in hoogte verstelbaar en de lijnen kun je vaak naar je toe draaien zodat je de wasmand niet hoeft te verplaatsen terwijl je aan het werk bent. Kortom, buiten je was laten drogen is tegenwoordig een stuk makkelijker en daarnaast heeft het nog allerlei voordelen. Welke dat zijn, lees je hieronder!

Kleding buiten drogen bespaart geld

Door je was buiten te laten drogen in plaats van door een droger, bespaar je natuurlijk geld op de energierekening. Een droger verbruikt namelijk erg veel energie, terwijl daar dus makkelijk op te besparen valt. Een nieuwe waslijn, bijvoorbeeld in combinatie met een wasmand van Sunware, is veel goedkoper in aanschaf en gebruik dan een nieuwe wasdroger. 

Aan de lijn drogen van wasgoed bespaart dus energie en helpt het milieu te beschermen door kostbare fossiele brandstoffen te besparen. Aan de lucht drogende kleding kan de ecologische voetafdruk van het gemiddelde huishouden enorm verminderen. 

Kleding aan de lijn drogen zorgt voor frisheid en helpt bij het verwijderen van sterke geuren 

Kleding en lakens die in de buitenlucht zijn gedroogd ruiken veel frisser dan kleding die in de droogtrommel is gedroogd. Dit is vooral belangrijk voor mensen die gevoelig zijn voor parfums en kleurstoffen die worden gebruikt in wasmiddelen en droogproducten. Door de verbetering van dergelijke producten, worden kledingstukken die buiten drogen ook niet meer hard, zoals dat vroeger het geval was. En door de verbeteringen is gebruik en uitstraling van drooglijnen, kun je deze onderdeel laten zijn van je tuinontwerp. 

Aan de lijn drogen is beter voor kleding

Het tuimelen in een droger kan slijtage aan kleding veroorzaken door spanning op naden en haken en ogen van knopen en ritsen. Extreem hoge temperaturen in de droger kunnen sommige stoffen beschadigen en onomkeerbare schade veroorzaken. Behalve voor gebreide truien en kledingstukken die in de lucht moeten worden gedroogd om uitzakken te voorkomen, is het aan een lijn drogen zachter voor vezels dan een droger.

De was ophangen is goed voor je conditie

Wasgoed ophangen is een fysieke activiteit die je zowel binnen als buiten kunt doen. Een kwartier wasgoed ophangen verbrandt al calorieën. Misschien vind je deze reden wat vergezocht, maar in een druk leven kan elke extra vorm van lichaamsbeweging positief zijn.

Lijn drogen helpt bij het bleken en desinfecteren van wasgoed

De ultraviolette stralen van zonlicht helpen bij het bleken en desinfecteren van wasgoed. Dit is vooral gunstig voor witte lakens, handdoeken en wasbare luiers. Voor donker gekleurde kleding kan overmatig zonlicht echter enige schade aanrichten. Houd donkere kleuren dus, indien mogelijk, in de schaduw om dit verbleken te voorkomen. 

Lijn drogen van kleding binnenshuis verhoogt de luchtvochtigheid in de winter

De koudere temperaturen en droge lucht in de winter verlagen doorgaans de luchtvochtigheid in huizen. Een lagere luchtvochtigheid kan bijdragen aan droge neusholtes die verkoudheids- en griepvirussen verwelkomen. Het drogen van kleding op rekken binnenshuis kan tijdens dit droge winterseizoen vocht toevoegen aan de lucht in huis. 

Over de auteur