Een schutting in je tuin wordt vaak niet gezien als een mooi element. Toch kun je hier veel kanten mee op. Het belangrijkste is dat je kiest voor een schutting of tuinafscheiding die past bij de stijl van je tuin. In dit artikel geven we je 3 voorbeelden tuinafscheidingen.

1.     De hout beton schutting

De hout beton schutting is een van de populairste type tuinafscheiding van de afgelopen jaren. En dat is niet voor niets. Een schutting van hout en beton geeft een robuuste uitstraling aan je tuin. Bovendien is deze schutting zo goed als zichtdicht waardoor je veel privacy hebt. Ook is een hout beton schutting erg duurzaam. Dat komt omdat het hout van de schutting op betonpalen en betonnen onderplaten steunt. Hierdoor komt het hout niet direct in aanraking met de grond en gaat het langer mee.

De betonpalen die je kiest bepalen voor een groot deel wat voor uitstraling de schutting heeft. Zo zijn er schuttingen met een diamantkop, halfronde kop of met sleuf. Bedenk goed welk type bij jouw past.

Een mooi voorbeeld van een hout beton schutting

2.     Een tuinafscheiding met rabatdelen van Douglas hout

Een tuinafscheiding van Douglas hout is altijd een goede keuze. Deze houtsoort is afkomstig van de Douglasspar in het Zwarte Woud in Duitsland en gaat, onbehandeld, tot wel 15 jaar mee. Een erg duurzame houtsoort dus! Wel wordt altijd aangeraden om douglas hout­­­ te impregneren van tevoren. Zo is het hout namelijk beter buiten te gebruiken.

Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Gelukkig heeft deze houtsoort een mooie lichte houtkleur en is bijvoorbeeld wat warmer qua kleurstelling dan vurenhout. Houd er wel rekening mee dat Douglas hout met de jaren wat vergrijst. Wil je dit vergrijzen voorkomen? Dan kun je het hout bewerken met speciale beits voor Douglas hout. Nog een pluspunt: Douglas hout heeft, op het beitsen na, niet of nauwelijks onderhoud nodig.

3.     Een natuurlijke schutting

Misschien had je nog niet aan een natuurlijke schutting gedacht maar er zijn ook veel “groene” manieren om tuinafscheiding te maken. Wij zijn persoonlijk fan van de schutting van natuursteen. Deze schutting geeft een mooie natuurlijke uitstraling maar tegelijkertijd ziet het er stoer en robuust uit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een natuurstenen schutting met gaaselementen of schanskorven. Deze vul je vervolgens met de stenen.

Een voorbeeld van een natuurlijke schutting met schanskorven

 

Over de auteur