Bij je tuin denk je waarschijnlijk als eerste aan bloemen en planten. Aan gras en bomen. Het laatste wat door je gedachten gaat, is wel je auto. De auto? Horen we je denken. Inderdaad! Want heb je een behoorlijke tuin met oprit, dan komt er een moment waarop je gaat nadenken over hoe je de thuisbasis van je bolide gaat vormgeven. De oprit is een onderdeel van je tuin dat meestal weinig met natuur te maken heeft. Het is immers niets meer dan de plek waar je, op eigen terrein, je auto parkeert. Toch valt er van elke oprit wel wat moois te maken. We geven je hieronder drie ideeën.

Een natuurlijke oprit

Houd je van een natuurlijke tuin? Dan is het bestraten van je oprit niet aan jou besteed. In plaats hiervan ga jij waarschijnlijk liever voor een oprit met grind. Grind ziet er natuurlijk uit en heeft als voordeel dat het regenwater goed afvoert, iets dat in woonwijken tegenwoordig wordt toegejuicht. 

Een andere oplossing voor een natuurlijke oprit is om alleen het wielspoor van de oprit te bestraten – en dus de stroken naast en tussen de wielsporen te beplanten. Op deze manier ga je voor de optimale balans tussen natuurlijk en praktisch. Het beplanten kan natuurlijk niet met elke plantensoort; het is belangrijk dat de planten laag zijn en blijven. Je moet er immers met je auto overheen kunnen rijden. Ga daarom bijvoorbeeld voor sedum: een sterk tuinplantje dat laag bij de grond blijft. Dit type plant heeft weinig verzorging nodig – ideaal voor de oprit. En plant je meerdere soorten door elkaar heen, dan bloeit je oprit het hele jaar door.

Oprit met bestrating

Verkies jij weinig onderhoud boven een natuurlijke uitstraling? Ga dan voor een verharde, bestrate oprit. Groot voordeel hiervan is dat je er weinig onderhoud aan hebt. Kies bijvoorbeeld voor grote, vierkante tegels. Of laat de oprit, voor een wat ouderwetse en sierlijke uitstraling, bestraten met klinkers in visgraatmotief.

Praktische oprit

Ben je erg zuinig op je auto en wil je hem onder een afdak hebben staan? Dan is een oprit met overkapping een slimme zet. Met een carport staat je auto altijd beschut. Dat betekent dus droog in- en uitstappen en nooit meer ’s ochtends de ruiten krabben! Maar ook: nooit meer schade aan je auto door grote hagelstenen. Dit laatste is een groot voordeel, want niet elke dekking van elke autoverzekering dekt meteen de kosten die komen kijken bij stormschade door hagel. 

Voor wat voor soort oprit je ook gaat, zorg dat er voldoende ruimte is voor je auto. Dit is niet alleen ideaal bij het dagelijkse gebruik, maar verkleint ook de kans op brokken. Het zou immers zonde zijn als je je autoverzekering moet aanspreken voor schade die je zélf op eigen terrein hebt veroorzaakt.

Over de auteur