Nu de zomer volop in het land is, is het voor velen ook tijd om de tuin gezellig in te richten. Een van de dingen die niet mag ontbreken als tuindecoratie, is een mooi buitenkleed. Maar hoe kies je een mooi buitenkleed voor je tuin of terras? Wat is een goed buitentapijt? In dit artikel delen we een aantal tips waar je op moet letten bij het kopen van een buitenkleed.

1. Let op het materiaal van een buitenkleed

Je wilt uiteraard dat een buitenkleed het hele jaar door in je tuin of op je terras kan blijven liggen. Daarom is het belangrijk om erop te letten dat het buitentapijt tegen de regen kan. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat het tapijt verkleurt door de zon. Geschikte materialen voor buitenkleden zijn bijvoorbeeld sisal of polypropyleen. De vezels in deze materialen stoten gemakkelijk vuil af waardoor je het kleed eenvoudig kunt schoonmaken. Bovendien heeft zonlicht geen invloed op de kleuren van deze materialen.

Een bijkomend voordeel van deze materialen is dat ze lichtgewicht zijn. Hierdoor kan je het tapijt gemakkelijk verplaatsen of oprollen en opbergen als je het in de herfst en winter toch elders kwijt wilt.

2. Kies een vorm en formaat die in jouw tuin past

Naast het materiaal speelt de vorm en de afmeting natuurlijk ook een belangrijke rol bij het kiezen van een buitentapijt. Je wilt echt geen buitenkleed kopen en er daarna pas achter komen dat het niet in jouw tuin of terras past. Bepaal dus eerst de plek waar je het kleed wilt plaatsen en kijk vervolgens naar de afmetingen hiervan. 

Hoe kies je een mooi buitenkleed

Je kunt ook spelen met de vorm. Heb je een lange, smalle tuin? Dan kan het juist leuk zijn om te kiezen voor een rond buitenkleed, om op die manier het rechte lijnenspel te doorbreken. Op een vierkant terras kan het dan weer mooi zijn om een rechthoekig buitentapijt te kiezen, bijvoorbeeld onder een eettafel of als onderdeel van de loungeset.

3. Ga voor vrolijke kleuren en patronen

Om de zomer permanent in de tuin te halen, is het ontzettend leuk om voor een kleurrijk buitentapijt te kiezen. Het voordeel hiervan is dat je met kleuren veel meer vrijheid hebt doordat je minder afhankelijk bent van het interieur. Felle en vrolijke kleuren zoals oranje, geel, blauw of groen doen het buiten altijd goed. Met een kleurrijk tapijt krijg je altijd een vrolijk gevoel als je naar buiten kijkt, ook als het niet zo’n mooi weer is.

Tenslotte kan je experimenten met een leuke print om je tuin of terras hiermee een bepaald accent te geven. Het is tevens de ideale manier om het lijnenspel van je buitenruimte te benadrukken of te doorbreken. Door goed te kijken naar je tuin of terras, kan je eigenlijk niet snel een verkeerde keuze maken als het gaat om het kopen van een buitentapijt.

Buiten vloerkleed Leaf
Buiten vloerkleed Leaf
Buiten vloerkleed Leaf zwart
Buiten vloerkleed Leaf zwart
Buiten vloerkleed Boa
Buiten vloerkleed Boa
Buiten vloerkleed Frost
Buiten vloerkleed Frost
Buitenkleed - Summer Oriental
Buitenkleed summer oriental
Vloerkleed POGO EC2002 antraciet
Vloerkleed POGO EC2002 antraciet
Buitenkleed jute rond
Buitenkleed jute rond
Jute buitenkleed
Jute buitenkleed

Over de auteur